Білорусь продасть 19 найважливіших держпідприємств за 2,5 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь продасть 19 найважливіших держпідприємств за 2,5 млрд дол

Казна та Політика
483
В уряду Білорусі виявилося відразу два списки підприємств, які планується приватизувати в поточному році, заявив в п'ятницю глава білоруського Держкоммайна Георгій Кузнєцов. Він нагадав, що в 2011 році в план приватизації входили 168 підприємств, але реально приватизовано було лише 34. Продаж більшої частини решти було перенесено на поточний рік. У підсумку в план на 2012 рік було додано ще декілька компаній. В кінцевому списку фігурують 133 підприємства, більша частина з яких збиткові.
Однак існує окремий перелік 19 стратегічних компаній, за які уряд Білорусі розраховує виручити в цілому $2,5 млрд. За словами Кузнєцова, тут не враховується білоруська донька МТС (51% її акцій належить уряду) - її будуть продавати окремо за $1 млрд: цю суму раніше назвав Олександр Лукашенко.
Сума $2,5 млрд, на яку розраховує Білорусь, - одна з умов надання країні кредиту антикризового фонду ЄврАзЕС у розмірі $3 млрд. Приватизувати республіка планує тільки з середини літа. Про це повідомила начальник управління обліку та розпорядження акціями Фонду держмайна Анна Корнієвич. Але незалежні експерти в це не вірять.
"За даними самого Держкоммайна, приватизаційний план на 2008-2010 роки був реалізований лише на 10%. А за підсумками приватизації в 2011 році в Білорусі було продано 20,5% від запланованої кількості підприємств, - говорить економіст компанії "Дельта Капітал" Антон Платов. - Чому ми повинні вірити, що цього року вдасться реалізувати намічені плани приватизації?".
Як зауважив експерт, на продаж виставляються насамперед малопривабливі активи. "А хто з прибутком (МТЗ, МАЗ, БелАЗ, "Білоруськалій", "Нафтан", Білоруський металургійний завод, "Гомсільмаш") залишаються у власності держави", - підкреслює Платов. За його словами, весь розрахунок у майбутній приватизації на закордонних інвесторів, так як внутрішнього фондового ринку в Білорусі практично немає.
Списки приватизації не обмежуються держвласністю. У п'ятницю перший віце-прем'єр республіки Володимир Семашко повідомив, що уряд країни "оцінює ефективність використання білоруських нафтопроводів і опрацьовує питання їх подальшої експлуатації або продажу". За його словами, зараз офіційний Мінськ веде переговори з російськими потенційними покупцями, зацікавленими в придбанні білоруських нафтопроводів.
"Поки, не дивлячись на велику кількість офіційних коментарів, занадто мало конкретної інформації, - говорить білоруський економіст Лев Марголін. - МТС планували продати за мільярд ще в минулому році - не вийшло. І немає підстав розраховувати, що вдасться зараз, якщо не знизять ціну. Будемо спостерігати за процесом".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас