Греція - Євросоюз: "фінальна стадія" близька до продовження... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція - Євросоюз: "фінальна стадія" близька до продовження...

Фондовий ринок
1267
Уже майже два тижні новини з Греції ґрунтовно намагаються тиснути на гравців фондових ринків "ведмежими" настроями. І це незважаючи на начебто позитивний імпульс у вирішенні питання держборгу країни. "Начебто" - так як питання вирішується, але, схоже, процес його вирішення нескінченний, і кожен новий крок на цьому шляху заводить в черговий глухий кут.
Для того щоб описати ситуацію, що склалася на даний момент, потрібно повернутися на кілька днів назад, коли інвестори зависли в очікуванні підсумків переговорів Греції з "донорами".
Зокрема, зазначив аналітик інвестиційної компанії "Альтана Капітал" Олександр Кушнарьов, 8 лютого позитивний тон торгам акціями задавали саме новини з Греції. У пресі з'явилися коментарі одного з грецьких чиновників щодо перипетій переговорів з приватними кредиторами. Чиновник запевнив, що компромісне рішення вже практично вироблено і що переговори підходять до фінальної стадії. Крім того, було заявлено, що країна близька до остаточного узгодження умов отримання фінансової допомоги від міжнародних інституцій.
Як підкреслив О.Кушнарьов, успіхи в переговорах з кредиторами і чиновниками з ЄС і МВФ повинні більш чітко окреслити фінансові перспективи Греції і послабити побоювання з приводу неконтрольованого дефолту держави. Зниження невизначеності з даної проблеми було зустрінуте з оптимізмом, що вилилося в зростання фондових індексів. Додатковою підмогою для ринкового зростання послужили запевнення глави ФРС Бена Бернанке в тому, що фінрегулятор буде і далі вживати всіх заходів для того, щоб убезпечити американську економіку від наслідків боргової кризи в єврозоні.
Переговори все ж затягнулися, і Греція, як завжди, виявилася не готовою "зараз і відразу" зважитися на радикальні заходи. Як наслідок, міністри фінансів країн єврозони 9 лютого схвалили досить жорстке рішення і дали Греції шість днів для забезпечення необхідних умов для отримання нової програми допомоги.
"Незважаючи на значний прогрес останніх днів, поки не всі елементи готові, щоб ми погодилися сьогодні. Потрібні сильні політичні гарантії від партій для чіткого виконання програми після майбутніх загальних виборів (в Греції у квітні 2012 року - УНІАН)", - заявив голова єврогрупи Жан-Клод Юнкер після завершення зустрічі 9 лютого.
Греції дали шість днів для того, щоб, крім іншого, скоротити бюджетні витрати ще на 325 млн. євро, схвалити програму заходів економії бюджетних коштів в парламенті і дати "сильний" політичний сигнал, що вона буде дотримуватися цієї програми і після виборів.
Як підкреслив голова єврогрупи, тільки виконання всіх умов дасть можливість Греції отримати другу програму допомоги розміром 130 млрд. євро, а також отримати списання частини боргів приватними інвесторами. Вимоги до Греції пов'язані з тим, що після надання першої програми допомоги країні в 2010 році реформи в Греції проводилися з запізненнями на місяці, в порівнянні з даними обіцянками.
Характерно, що гравці фондових ринків, незважаючи на пильну увагу до Греції, майже не реагують на перебіг переговорів в даному регіоні. Це пояснюється тим, що і песиміст, і оптиміст давно готовий до будь-яких сценаріїв розвитку подій і, відповідно, кожен уже заклав їх у свою передбачувану вартість акцій.
Тим не менше, зовсім проігнорувати Грецію фондові ринки не змогли (надто вже важлива тема), що і позначилося на русі індексів останнім часом.
За словами аналітиків інвестиційної групи "Сократ", на ринок акцій 10 лютого продовжують чинити тиск невирішені боргові проблеми Греції. Негативним сигналом для ринку послужили результати зустрічі міністрів фінансів єврозони, на якій, через відсутність гарантій виконання вимог кредиторів з боку Греції, лідери країн регіону відклали голосування з надання Афінам пакета фінансової допомоги до 15 лютого.
Парламент Греції в умовах жорсткої внутрішньополітичної ситуації все ж зумів схвалити не менш жорсткі умови Євросоюзу, спровокувавши продовження радикальних масових протестів громадян країни. Кілька депутатів парламенту, які голосували як "за", так і "проти", були виключені з фракцій, а протестні настрої в Афінах посилилися, супроводжуючись дуже навіть немирними і численними акціями...
Як підкреслили аналітики інвестиційної групи "АРТ КАПІТАЛ", незважаючи на заворушення в Афінах, парламент Греції 12 лютого схвалив заходи з посилення бюджету, які дозволять країні уникнути дефолту. 199 парламентаріїв проголосували "за" і 74 - "проти". Таким чином, прем'єр-міністр Греції Лукас Пападемос отримав підтримку, що дає йому право продовжувати узгоджені з ЄС і МВФ реформи в обмін на допомогу в розмірі 130 млрд. євро. Однак перед виділенням чергового траншу ще існують кілька невирішених питань, які міністрам фінансів ЄС потрібно вирішити під час їх наступної зустрічі.
Зустріч представників Греції і головних фінансистів ЄС, призначена на 15 лютого, не відбулася. Сторони поки обмежилися телефонною розмовою і перенесли побачення на те ж місце, але на 20 лютого. З одного боку, фондові ринки без оптимізму сприйняли дану інформацію. З іншого ж боку, навіть у телефонному режимі грецька влада зуміла узгодити з основними кредиторами умови фінансової допомоги, що допомогло ринкам подолати песимізм.
Однак крім Греції у Європи з'явилися нові проблеми. Агентство Moody's знизило рейтинги Італії, Мальти, Португалії, Словаччини, Словенії та Іспанії, а також прогнози щодо рейтингів Австрії, Великобританії та Франції. Крім цього, агентства Standard & Poor's і Fitch знизили рейтинги найбільших банків Іспанії.
Варто відзначити, що протягом досить тривалого часу фондові ринки, незважаючи на переважне зростання, не можуть визначити для себе чіткий тренд. Позитивні та негативні новини хаотично змінюються, як у калейдоскопі, і часто повертаються на біржі подібно бумерангу, але вже з протилежним знаком.
Так, в день, коли не відбулася зустрічі греків з кредиторами, торги на фондових майданчиках пройшли в основному в оптимістичних тонах. За словами Кушнарьова, основну підтримку ринку надали заяви китайської влади про те, що КНР має намір допомогти Європі в боротьбі з борговою кризою. Раніше з вуст китайських чиновників звучали суперечливі висловлювання з цього приводу: запевнення в готовності надати допомогу змінювалися тезами про те, що Європа повинна розраховувати лише на власні сили. Прояснення позиції Китаю з цього питання інвестори зустріли купівлею.
Ситуація на ринках цінних паперів знову, як і раніше, невизначена. Залишається чекати зустрічі (відбудеться?) Міністрів фінансів ЄС 20 лютого. При цьому навряд чи варто сподіватися, що навіть під час цієї події будуть напрацьовані дійсно "історичні" рішення. Насправді всі домовленості щодо Греції поки залишаються лише порожньою теорією, так як навесні країну чекають вибори, після яких все може "зійти нанівець", враховуючи радикальні настрої народу. Адже долю вільної держави у вільній Європі досі, на щастя, вирішують її вільні громадяни...
Ігор Галичак
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас