Аналітики підрахували вартість передвиборних обіцянок Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики підрахували вартість передвиборних обіцянок Путіна

Казна та Політика
280
Виконання передвиборних обіцянок Володимира Путіна в галузі соціальної політики обійдеться бюджету щонайменше в 5,1 трильйона рублів за шість років. Про це свідчать дані Центру макроекономічних досліджень (ЦМД) Сбербанку, які наводить у номері від 17 лютого газета "Ведомости".
Предметом дослідження аналітиків стала стаття Путіна "Будівництво справедливості. Соціальна політика для Росії", опублікована 13 лютого в "Комсомольській правді". Підрахунки були зроблені тільки щодо найбільш конкретних обіцянок кандидата в президенти, серед них підвищення стипендій, зарплат вчителям і лікарям, допомоги на дітей, а також забезпечення ветеранів квартирами.
Найдорожчою обіцянкою кандидата виявилося зобов'язання підвищити зарплати бюджетникам. У своїй статті Путін заявив, що зарплати вчителів повинні досягти рівня середньої по регіону з 2012 року, а зарплати викладачів вузів та лікарів до 2018 року повинні вдвічі перевищити цей рівень. Загальні витрати в цій галузі за шість років можуть скласти 3,5 трильйона рублів.
Оцінка вартості низки обіцянок виявилася важкою, тому що в статті Путіна не вказані цифри. Це стосується, зокрема, поширення системи додаткової освіти в школах і зниження споживання алкоголю. На думку аналітиків, рівень витрат на подібні цілі буде залежати від стану бюджету.
Витрати на соціальну сферу, за даними ЦМД, будуть зростати з року в рік. У 2012 році вони складуть 300 мільярдів рублів, а в 2018 році - вже 1,3 трильйона. На соціальні потреби буде витрачено в середньому 0,85 відсотка ВВП щорічно. При ціні на нафту 95 доларів за барель подібні витрати можуть привести до дефіциту бюджету в розмірі від 0,5 до 1,5 відсотка ВВП. За підрахунками експерта Юлії Цепляєвої (BNP Paribas), реалізація обіцянок з інших передвиборних статей Путіна збільшить дефіцит бюджету до трьох відсотків ВВП.
Стаття про соціальну політику в "Комсомольській правді" стала вже п'ятим у 2012 році матеріалом за авторством Володимира Путіна, який з'явився у великому виданні. Раніше прем'єр і кандидат в президенти опублікував статті про "кинуті Росії виклики" (в "Известиях"), про національну політику (в "Независимой газете"), про розвиток демократії (в "Коммерсанте") і про економічний розвиток (у "Ведомостях" ).
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас