Експертна рада: Україну чекає зростання цін на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: Україну чекає зростання цін на бензин

Енергетика
1531
Подальше зростання цін на нафту в світі дозволяє говорити про можливе подорожчання бензину і дизпалива в Україні вже найближчим часом. МінПром вирішив з'ясувати в експертів та учасників ринку, на скільки зростуть ціни на автозаправках і чи є фактори, здатні їх зупинити.
Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн відзначає, що сьогодні існують всі передумови для зростання цін на паливо. "З початку нового року ми бачимо поступове підвищення цін на нафту та основні нафтопродукти, а останнім часом воно досить серйозно прискорилося, - говорить він. - Ціни на нафту досягли практично 120 дол./бар., а ціни на дизельне паливо і бензин перевищили позначку 1 тис. дол./тонн, тоді як за підсумками грудня-січня вони коштували близько 920-940 дол./тонн".
За словами експерта, зростання світових цін поки не позначилося на внутрішньому ринку України, оскільки в листопаді-грудні в нашій країні були накопичені дуже істотні запаси палива. "Цих запасів вистачило на січень і, швидше за все, вистачить на лютий, оскільки споживання палива в ці місяці низьке, зокрема через морозну погоду. Але вже йдуть закупівлі за вищими цінами, а це створює передумови для того, що в березні слід очікувати подорожчання палива на заправках приблизно на 20-35 коп./л", - прогнозує він.
С.Куюн звернув увагу, що підвищення з початку нового року акцизів на бензин також впливає на зростання цін: "В еквіваленті це близько 18 коп./л. Ми поки цього не відчули через істотні запаси нафтопродуктів, але коли вони вичерпаються, підвищення акцизів стане помітним".
На думку експерта, надалі ситуація на внутрішньому ринку України буде прямо залежати від динаміки світових цін. "Якщо вони продовжать зростання, а це не виключено через ескалацію іранського конфлікту, то, звичайно ж, ми будемо йти слідом за цими тенденціями. У разі падіння цін, а це можливо, оскільки ми бачимо, як ринок стежить за подіями в єврозоні, зокрема за ситуацією навколо Греції. І якщо цей конфлікт не буде вирішений, ціна може знизитися", - говорить він.
Директор науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін також вважає, що нафтопродукти в Україні будуть дорожчати головним чином через зростання світових цін. "Барель нафти марки Brent за останній тиждень подорожчав на 9-10 дол. Це багато - зростання більше 7%. Ми зараз працюємо на старих запасах, які були завезені і закуплені за попередніми цінами. Але потім буде різкий перехід на більш дорогий ресурс і може відбутися різкий стрибок цін, якщо, звичайно, не станеться корекції світового ринку", - відзначає він.
"Тобто закладаються передумови для значущого зростання не на одиниці і навіть не на десятки копійок, а можливо, до 1 гривні", - сказав експерт.
У той же час він звернув увагу на кілька факторів, які впливають на внутрішній ринок. Зокрема, на українських нафтобазах накопичений досить великий обсяг нафтопродуктів, що стримує ціни. Також на зниження ціни впливає і відсутність контролю за якістю нафтопродуктів. "Окремі компанії за рахунок зниження якості можуть знижувати ціни і виставляти їх нижче своїх найближчих конкурентів. Це стримуючий фактор, хоча він не радує споживачів", - зазначив С.Сапегін.
У той же час у разі падіння обсягів продажів оператори можуть підняти ціни, прагнучи зберегти свої доходи. "Цей фактор теж може грати, і ми спостерігали, що останнім часом він є значущим. Але він же може і призвести до колапсу. Тобто трапляється, що споживач вже знижує обсяги покупок через падіння платоспроможності, а трейдери ще будуть намагатися компенсувати ціною, що може привести до дуже різкого зниження споживання", - застерігає він.
Говорячи про динаміку світових цін на нафту, С.Сапегін підкреслив, що на неї впливають головним чином два фактори: "З одного боку, ситуація в Греції стримує зростання цін, а з іншого - нагнітання ситуації навколо Ірану і можливого припинення поставок з боку другого за обсягом експортера ОПЕК. Але справа в тому, що ситуацію з Грецією будуть стримувати, і країна, найімовірніше не допустить дефолту, оскільки це загрожує розвалом Євросоюзу. Тому грецький фактор поступово слабшає, в той же час іранський фактор стає все більш "гарячим".
Крім того, тиск на ціни чинять великі обсяги грошової емісії в США, Європі та багатьох інших країнах, упевнений експерт. "Поки йде гасіння кризи за допомогою вливання грошей. А гроші йдуть на спекуляції, біржові ігри, що призводить до зростання цін на нафту. Всі розуміють, що гроші повинні бути чимось пов'язані, і ось вони зв'язуються високою ціною. Жоден з урядів, за великим рахунком, не зацікавлений в зниженні цін, оскільки інакше звільняються значні кошти, які підганяють інфляцію і кризу. Тому, найімовірніше, світова ціна буде зростати і далі. Безумовно, можливі корекції, але тренд таки на зростання ціни", - упевнений С.Сапегін.
У свою чергу провідний спеціаліст зі зв'язків з пресою мережі АЗК "ОККО" (ПАТ "Концерн Галнафтогаз") Олег Дорожовець назвав три головні чинники ціноутворення на паливо на українському ринку. За його словами, це нафтові котирування на міжнародних ринках, податкове навантаження і стабільність курсу національної валюти. "Відповідно, подорожчає чи ні паливо, буде залежати від того, як поведе себе кожен з них", - відзначає він.
Експерт нагадав, що за останні кілька місяців податкова складова в ціні палив зростала двічі. "З 1 вересня 2011 року ставки акцизів на нафтопродукти зросли майже на 40%. 1 січня 2012 р. ці ставки були проіндексовані, знову ж таки в бік збільшення. У підсумку частка податків у ціні палива в Україні зараз вже становить близько 40%. Однак для кінцевого споживача зростання акцизів і в першому, і в другому випадку залишилося практично непомітним, оскільки воно за часом накладалося на здешевлення нафти на світових ринках. Тобто зовнішній і внутрішній фактор себе взаємокомпенсували", - вважає він.
"Проте зараз ми спостерігаємо, що світові ціни знову пішли вгору (зокрема, через підвищення напруженості навколо Ірану). Так, з початку до середини лютого котирування індикативного сорту Brent зросли на 10 дол./бар. Якщо така тенденція продовжиться, ми можемо зіткнутися з відкладеним ефектом підвищення акцизів, коли нафтопродукти в Україні почнуть дорожчати. Це однаковою мірою стосується і бензину, і дизпалива", - резюмував О.Дорожовець.
На думку керівника Департаменту продажів столичної мережі АЗС КЛО Наталії Малецької, найближчим часом варто очікувати подорожчання нафтопродуктів на українському ринку у зв'язку зі зростанням світових цін на нафту. "Ціна зросте пропорційно зростанню цін на світових ринках. Так, до початку березня можна чекати підвищення на 35-40 коп. на літрі палива", - прогнозує вона.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас