Російські морози більше не заважають експорту газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські морози більше не заважають експорту газу

Енергетика
181
З ослабленням морозів в Росії і Європі пропадають фактори, що стримують здатність найбільшої газової держави в повному обсязі задовольняти заявки споживачів - в Росії та Європі.
Італія, яка знаходиться останньою в черзі в південному коридорі поставки російського газу в Європу, повідомила, що в п'ятницю "Газпром" практично повністю задовольнить її заявку. Номінація подана на найвищому рівні (108,7 млн кубометрів) і буде задоволена на 108,2 млн кубометрів, повідомив італійський газотранспортний оператор Snam Rete Gas.
У статистиці російського ЦДУ ПЕК крива експорту російського газу в Європу 15 лютого (505,3 млн кубометрів) вперше за місяць перевершила траєкторію експорту за минулий рік.
Росія в передвиборний період вирішила будь-що-будь не вводити обмеження поставок газу місцевим споживачам. До кінця січня вдавалося виконувати заявки на всіх фронтах повністю, але з 31 січня почалася розбіжність між заявками імпортерів і фактичними поставками.
Дані про недоотримані обсяги газу доступні тільки по італійському ринку. За 17 днів ця країна недоотримала 278 млн кубометрів газу на суму близько $115 млн (якщо рахувати від офіційно оголошеної середньої експортної ціни на російський газ в 2012 році $415 за тисячу кубометрів).
Якщо порівнювати загальний обсяг експорту російського газу до Європи за 31 січня - 16 лютого 2012 року з тими ж днями минулого року, то різниця складає 491 млн кубометрів або $204 млн.
Якщо до всіх обсягів, які вдалося експортувати за ці дні, застосовувати поправку на недопоставку російського газу в Італію, то оцінка нестачі російського газу експортним ринком може скласти вже 1,236 млрд кубометрів або $512 млн.
В холоди "Газпром" неодноразово заявляв, що транзитер більшої частини російського газу в Європу Україна відбирає газу стільки, скільки їй потрібно. І в цьому можуть бути причини того, що російський газ далі по південному коридору доходить не в повному обсязі. Проте "Газпром" від цього точно не опинився в збитку. Україна платить за газ $416 - так само як і Європа, але при поставках в Україну "Газпром" не платить 30-відсоткове експортне мито і менше витрачається на транзит до цільового ринку.
За даними на 15 лютого, відбір газу з російських сховищ із початку сезону відбору склав 33 млрд кубометрів, тільки-тільки переваливши за половину зимового оперативного запасу. Це, загалом, відповідає тренду використання запасів сховищ по всій Європі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас