Росія бере в свої руки ініціативу в газових переговорах з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія бере в свої руки ініціативу в газових переговорах з Україною

Енергетика
1083
Російське посольство в Києві передасть керівництву Міністерства енергетики та вугільної промисловості України пропозицію про відновлення газових переговорів, повідомив посол РФ в Україні Михайло Зурабов.
"На нашу адресу надійшов лист, який ми маємо намір найближчим часом передати керівництву Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, від керівництва відповідного міністерства РФ з пропозицією про відновлення переговорів", - сказав він.
Разом з тим, він зазначив, що отримав цей лист у п'ятницю вранці, він доставлений в посольство РФ в Україні, і найближчим часом буде переданий міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Бойку.
Крім того, за словами Зурабова, в листі мова йде "про ініціативу Росії про готовність відновити переговори, про що керівництво Міністерства РФ інформує українську сторону".
Разом з тим, газове питання, як заявив дипломат, буде обговорюватися під час візиту спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна в Україну, але воно не буде основним.
Відзначимо, що в минулу середу, 15 лютого, російсько-українські газові переговори поновилися на корпоративному рівні: глава Газпрому Олексій Міллер зустрівся в Москві з головою правління Нафтогазу Євгеном Бакуліним.
Трохи раніше посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна не зможе проводити реформи без зниження ціни на газ.
Нагадаємо, раніше в Газпромі заявили, що результат переговорів Росії та України щодо створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою буде позитивним.
Україна веде з РФ тривалі переговори щодо зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти - кабальними. Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою.
Київ і Москва не виключають, що в результаті переговорів може бути створений консорціум з управління українською ГТС, але його модель поки не визначена.
Раніше президент України Віктор Янукович запропонував створити для модернізації української ГТС тристоронній консорціум, що враховує інтереси як Росії, так і держав-членів ЄС. За даними ЗМІ, в консорціумі Росії та ЄС має належати по 33%, а Україні - 34%.
Як повідомлялося, глава Міненерго України Юрій Бойко також раніше заявляв, що базовою моделлю консорціуму є тристороння.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас