За газ візьмуть рублями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За газ візьмуть рублями

Валюта
592
НАК "Нафтогаз" отримала право прийняти від українських споживачів газу оплату в рублях. У Нацбанку впевнені, що це вже зараз дозволить вдвічі знизити навантаження на валютні резерви центробанку, а протягом півроку - повністю перейти на оплату блакитного палива в рублях. Що дозволить заощадити близько $12 млрд. з валютних резервів протягом поточного року.
Як повідомило виданню високопоставлене джерело в Національному банку, НАК "Нафтогаз" звернулася в центробанк за індивідуальною ліцензією на проведення розрахунків з контрагентами в рублях. Такий порядок встановлює чинний сьогодні декрет Кабміну про валютне регулювання (за законом достатньо, щоб валютна ліцензія була в одного з контрагентів. - Ред.).
За словами представника НБУ, відповідна ліцензія НАК вже видана, що дозволить підприємствам-експортерам, що поставляють свою продукцію в Росію, отримані в оплату рублі не продавати на міжбанківському валютному ринку, а спрямовувати безпосередньо НАК - для оплати поставок газу. Серед зацікавлених у таких розрахунках експортерів чиновник назвав металургійні підприємства, компанії легкої та харчової промисловості, а також хімкомбінати.
У Нацбанку вважають, що дозвіл "Нафтогазу" купувати рублі безпосередньо в експортерів уже найближчим часом дозволить вдвічі знизити тиск на валютні резерви центробанку (валюту для оплати поставок газу НАК здебільшого черпає з НБУ. - ред.). При цьому в середньостроковій перспективі газова монополія може взагалі відмовитися від доларових платежів "Газпрому".
"Ми розраховуємо, що НАК зможе купувати на українському ринку до половини від тієї суми, яка сьогодні необхідна держкомпанії для розрахунків за постачання газу (в минулому місяці НАК перерахувала "Газпрому" близько $200 млн. в рублевому еквіваленті. - ред.), - говорить співрозмовник. - Ми розраховуємо, що протягом найближчих шести місяців обсяг рублевих розрахунків при експорті українських товарів і послуг дозволить "Нафтогазу" закуповувати досить рублів для того, щоб проводити розрахунки за газ, взагалі не вдаючись до придбання доларів - ні на міжбанку, ні в Нацбанку". Це дозволить заощадити близько $12 млрд. з валютних резервів протягом поточного року.
За словами члена правління Промінвестбанку Владислава Кравця, курс, за яким НАК буде купувати рублі в експортерів, буде ринковим. "Фактично не буде операції купівлі-продажу валюти, - припускає банкір. - А буде розрахункова операція, при якій вартість газу у гривні буде перераховуватися в рублі, і зараховуватися на рахунок "Нафтогазу".
У свою чергу, голова правління одного з банків з українським капіталом, які обслуговують сьогодні рахунки НАК, каже, що рублевий ринок оплати газових поставок призведе до того, що всі рахунки "Нафтогазу" мігрують в російські банки. Швидше за все - з державним капіталом. "Тут все дуже просто - експортерам стануть потрібні рублеві кредити для оплати газу, які можна буде залучати під контракти або у вигляді овердрафтів та кредитних ліній. Найдешевший рубль в Україну зможуть привести російські держбанки, які і будуть власниками фінансових потоків "Нафтогазу", - пояснює фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас