Єврозона має шанс формально уникнути рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона має шанс формально уникнути рецесії

Валюта
698
Сумарний ВВП країн з валютою євро скоротився на 0,3 відсотка. Однак показники Німеччини і Франції виявилися кращими, ніж очікувалося. Ці важковаговики можуть істотно "підправити" статистику 1-го кварталу 2012 року.
Вперше за два з половиною роки в єврозоні відбулося скорочення валового внутрішнього продукту. В 4-му кварталі 2011 року сумарний показник ВВП 17 країн, що перейшли на валюту євро, знизився в порівнянні з попереднім кварталом на 0,3 відсотка. В останній раз європейське статистичне відомство Eurostat у Люксембурзі фіксувало мінус у другому кварталі 2009 року - на вильоті світової фінансово-економічної кризи.
Непоганий минулий рік, слабкий четвертий квартал
Підсумок усього 2011 року виглядає набагато краще: зростання економіки в єврозоні склало цілком солідні в умовах різкого загострення боргової кризи 1,5 відсотка. Позитивна динаміка зберігалася три перші квартали минулого року, скорочення ВВП відбулося лише в період з жовтня по грудень. Тепер ключове питання полягає в тому, чи продовжиться ця негативна тенденція в поточному 1-му кварталі 2012 року. В такому випадку єврозона формально виявиться в стані рецесії. Цим терміном позначають експерти від'ємне зростання економіки як мінімум два квартали поспіль.
В кінці минулого року багато фахівців, спостерігаючи за очевидним економічним гальмуванням в Європі, вважали, що достатньо глибока зимова рецесія неминуча. Але тепер з'явилися надії, що спаду в єврозоні хоча б формально можна буде уникнути. Зростаючий оптимізм пов'язаний, перш за все, зі станом справ в двох найбільших економіках єврозони - німецькій та французькій. Він виявився кращим, ніж очікувалося.
Правда, Німеччина зіткнулася в 4-му кварталі 2011 року зі скороченням ВВП. Однак воно склало не 0,25 відсотка, як припускали статистики ще на початку січня, а дещо менше - 0,20 відсотка, як показали опубліковані 15 лютого офіційні дані. До того ж низка індикаторів і статистичних показників свідчить про те, що німецька економіка в грудні пройшла свою нижчу точку і з січня знову набирає обертів, нехай і не дуже швидко. Це дає підставу сподіватися на те, що за підсумками поточного 1-го кварталу економічне зростання в Німеччині виявиться або нульовим, або навіть злегка позитивним, і країна уникне рецесії.
Довгий список країн з від'ємним зростанням економіки
Експерти побоювалися, що Франція теж переживала в 4-му кварталі нехай і мінімальне, але скорочення ВВП. Тому оприлюднені 15 лютого Дані про зростання французької економіки в період з жовтня по грудень 2011 року на 0,2 відсотка стали для спостерігачів приємним сюрпризом. Тож французькій економіці рецесія поки не загрожує, і це саме по собі хороша новина. До того ж питома вага Німеччини та Франції у валовому внутрішньому продукті єврозони настільки велика, що успіхи цих двох країн, нехай навіть і доволі скромні, можуть запобігти спад на території всього валютного союзу.
Але тільки на папері. Значення такого формального показника, як підраховуване Eurostat сумарне зростання ВВП єврозони, не варто перебільшувати. Домінування Німеччини та Франції мимоволі прикрашає нинішню статистику. А вона говорить про те, що в 4-му кварталі від'ємне зростання економіки було, приміром, і в Нідерландах (- 0,7 відсотка), і в Іспанії (- 0,3 відсотка), і в Бельгії (- 0,2 відсотка), і в Австрії (- 0,1 відсотка), не кажучи вже про Португалію (- 1,3 відсотка).
Найбільш тривожним є те, що в стані рецесії тепер вже офіційно перебуває третя за величиною економіка єврозони - італійська. В 4-му кварталі ВВП Італії скоротився в порівнянні з попереднім тримісячним періодом на 0,7 відсотка. Але до цього від'ємне зростання в розмірі 0,2 відсотка було зафіксовано в 3-му кварталі.
Втім, за підсумками всього 2011 року Італія таки домоглася збільшення ВВП на скромні 0,4 відсотка. Однак швидке наростання кризи в останні півроку свідчить про те, що в 2012 році італійській економіці навряд чи вдасться вийти зі стану спаду. Тим більше, що новий уряд під керівництвом Маріо Монті всерйоз узявся за наведення порядку в бюджетній сфері і почав здійснювати жорсткі заходи економії, які попервах не можуть не призвести до погіршення економічної ситуації. В Римі все ж сподіваються, що скорочення ВВП складе за підсумками року не більше 0,6 відсотка. А ось аналітики Міжнародного валютного фонду (МВФ) набагато песимістичніші. Вони очікують падіння на 2,2 відсотка. У такому випадку і сумарним показником єврозони важко буде втриматися в плюсі.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас