Переваги девальвації в Білорусі будуть вичерпані в найближчій перспективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переваги девальвації в Білорусі будуть вичерпані в найближчій перспективі

Казна та Політика
509
Переваги девальвації, які на певному етапі дозволили стабілізувати економіку Білорусі, будуть вичерпані в найближчій перспективі, вважає заступник міністра економіки республіки Дмитро Голухов.
"Ціною девальвації був виправлений ряд накопичених дисбалансів в білоруській економіці. У найближчій перспективі переваги девальвації будуть вичерпані", - сказав Голухов в четвер у Мінську на II міжнародному форумі "Ринок капіталу Республіки Білорусь. Виклики та можливості".
Заступник міністра вважає, що "неглибокий фінансовий ринок Білорусі робить країну вразливою до зовнішніх шоків: навіть невеликий приплив капіталу впливає на ліквідність і відсоткові ставки". Він підкреслив, що для Мінекономіки головною метою на 2012 рік є макроекономічна стабілізація шляхом зниження інфляції і "вихід на нову траєкторію економічного зростання".
Основними ризиками Голухов вважає обмежений доступ білоруської економіки до зовнішніх джерел капіталу, погіршення умов запозичення і стиснення експортних ринків.
Продовживши тему оцінки збалансованості білоруської економіки, керуючий партнер компанії Capital Tims Ерік Найман, що виступив на форумі, відзначив, що "в Білорусі зараз знову пішло зростання імпорту". "Ефект від девальвації спрацював всього на 6-9 місяців, а далі відновлюються ті ж темпи імпорту".
"У найближчі 6-9 місяців у Білорусі не очікується істотної зміни обмінного курсу, але якщо тенденція до перевищення темпів зростання імпорту над темпами експорту знову повернеться, доведеться робити коректування курсу знову", - вважає Е.Найман.
У травні 2011 року Нацбанк провів одноразову девальвацію офіційного курсу білоруського рубля в розрахунку на стабілізацію ситуації на валютному ринку. Однак адміністративне управління обмінним курсом не принесло бажаних результатів, і валютна криза стала посилюватися.
З 20 жовтня Нацбанк провів уніфікацію офіційного курсу нацвалюти з ринковим, що привело до чергового падіння офіційного курсу білоруського рубля відносно основних світових валют.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас