Греція виконала умови ЄС і МВФ, але у Брюсселя залишаються питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція виконала умови ЄС і МВФ, але у Брюсселя залишаються питання

Казна та Політика
310
Греція та її офіційні кредитори досягли в середу прогресу в узгодженні умов другого пакету фінансової допомоги, однак до остаточного схвалення угоди, згідно з офіційними заявами, ще потрібно вирішити кілька питань.
Водночас, за інформацією ЗМІ, деякі країни, насамперед Німеччина, продовжують посилювати свою лінію щодо Афін, що може призвести до нового затягування рішення або до зміни формату угоди.
"Істотний подальший прогрес зроблений з учорашнього дня", - заявив за підсумками телефонної конференції, що відбулася в середу ввечері, голова Єврогрупи (ради міністрів фінансів 17 країн єврозони) Жан-Клод Юнкер.
Міністри отримали тверді запевнення від лідерів двох грецьких партій, що входять до урядової коаліції, про готовність дотримуватися умов угоди з міжнародними донорами, повідомив Ж.-К.Юнкер.
Проведена сторонами технічна робота дозволила визначити джерело відсутнього скорочення держвидатків в 2012 році на 325 млн євро, розробити детальний список пріоритетних акцій з графіком їх виконання.
"Трійка" (Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ) представила на телеконференції остаточний аналіз стійкості грецького державного боргу.
Водночас, згідно з комюніке голови Єврогрупи, знадобиться подальше обговорення "специфічного механізму посилення контролю за імплементацією програми і забезпечення пріоритету обслуговування боргу".
За відомостями The Wall Street Journal, міністри фінансів пропонують створити механізм постійної присутності в Афінах представників "трійки", які мають "достатні повноваження". Міністри також хотіли б, щоб Греція відкрила спеціальний рахунок для обслуговування держборгу.
На думку Ж.-К.Юнкера, можна сподіватися, що при узгодженні сторонами цих відсутніх елементів Єврогрупа зможе прийняти необхідні рішення у понеділок, 20 лютого.
У вівторок голова Єврогрупи скасував заплановану на 15 лютого зустріч міністрів зони євро для, як передбачалося, остаточного обговорення домовленостей про програму допомоги. Замість засідання Єврогрупи він скликав телефонну конференцію.
Тим часом The Wall Street Journal пише з посиланням на свої джерела, що деякі з країн єврозони можуть спробувати розділити угоду з Грецією на дві частини, виділивши з неї угоду з приватними кредиторами про списання частини боргу. На думку таких країн, як Німеччина, Нідерланди, Фінляндія, майбутній уряд Греції, сформований після виборів, може відступити від домовленостей, у той же час рішення про виділення кредитів вже буде прийнято.
The New York Times пише, що в цьому випадку спершу Греція може отримати тільки близько 30 млрд євро, необхідні для завершення операції з приватними кредиторами та запобігання дефолту, - з обіцяних 130 млрд євро. Рішення ж щодо решти суми будуть прийняті після квітневих виборів у Греції.
Financial Times пише, що під час телефонної конференції декотрі міністри говорили, що можуть знадобитися додаткові листи про підтримку угоди з кредиторами від більш дрібних грецьких партій, відкрито обговорювалося також питання про можливість перенесення виборів у Греції на більш пізній термін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас