Надбавка на нещасний випадок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надбавка на нещасний випадок

Казна та Політика
637
У розпорядженні Комерсант-Україна опинився законопроект зі змінами до закону "Про загальнообов'язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, яке призвело до втрати працездатності", розроблений Мінсоцполітики. Чиновники пропонують змінити принцип нарахувань страхових виплат та їх перерахунку. Обсяг виплат при нещасних випадках буде залежати від коефіцієнта збільшення не реальної середньої зарплати, а номінальної. "Коефіцієнт реальної зарплати завжди є меншим, адже знімається індекс інфляції", - пояснює джерело в міністерстві. Наприклад, в 2009 році реальна зарплата впала на 9,2%, а номінальна збільшилася на 5,5%; в 2008 році реальна зросла на 6,3%, а номінальна - на 33,7%.
За даними Мінсоцполітики, щомісяця виплати з фонду отримують 310,5 тис. осіб, з яких 202 тис. - менше 842 грн. З них майже 6 тис. отримують страхові виплати до 50 грн, тому, враховуючи різницю між номінальною і реальною заробітною платою в 2011 році в 5,2%, доплата їм складе всього 2,6 грн. Понад 6 тис. осіб, які втратили працездатність на 80-100%, отримують виплати від 200 до 450 грн, тому підвищення для них складе 10,4-23,4 грн. За словами співрозмовника в міністерстві, додаткового навантаження на держбюджет не буде, адже бюджет фонду на 2012 рік визначено з доходами в понад 7 млрд грн, видатками - в 6,4 млрд грн. Крім цього, резерв бюджету перевищує 441 млн грн.
Федерація роботодавців сумнівається в необхідності прийняття законопроекту. Щомісячні страхові виплати збільшуються з 1 березня і без перерахунку, оскільки зарплата зростає. Але якщо темпи зростання номінальної зарплати істотно перевищать збільшення фонду оплати праці, то через кілька років у фонду з нещасних випадків просто не виявиться коштів. "І тоді обов'язково постане питання про збільшення відрахувань на даний вид страхування", - вважає директор департаменту розвитку соціального страхування федерації Юрій Кузовий.
На думку провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, хоча обсяги страхових виплат і будуть такими ж незначними, вони стануть більш правдоподібними. Вона впевнена, що складну і заплутану систему відрахувань та виплат фонду по втраті працездатності потрібно переглядати в цілому. "Страшна не сама ініціатива перегляду механізму, а ситуація, коли людина, яка стала інвалідом, отримує мінімальну пенсію", - резюмує вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас