Іран вперше завантажив у реактор власні паливні стержні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран вперше завантажив у реактор власні паливні стержні

Енергетика
566
Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад 15 лютого взяв участь у церемонії завантаження уранових паливних стержнів вітчизняного виробництва в дослідний реактор в Тегерані.
Як оголосило іранське телебачення, стержні, у завантаженні яких президент взяв участь особисто, зроблені з урану, збагаченого до рівня 20 відсотків. Місцеві ЗМІ назвали подію "великим науковим досягненням іранського народу", передає Лента.ру.
Тим часом в іншому іранському місті - Натанці - в той же день відбулося відкриття лінії центрифуг для збагачення урану нового покоління, повідомляє Agence France-Presse. Збагачувальний комбінат в Натанці вважається одним з ключових об'єктів іранської ядерної програми.
Раніше Іран не виробляв власного ядерного палива, покладаючись на поставки уранових стержнів з-за кордону.
Як відзначають агентства, нові успіхи ядерної програми Тегерана викличуть занепокоєння країн Заходу та Ізраїлю, які підозрюють Іран у намірі створити власну атомну зброю.
Махмуд Ахмадінеджад та інші іранські чиновники не раз заперечували, що їх країна прагне до отримання власної бомби, наполягаючи, що дослідження в ядерній сфері несуть виключно мирний характер.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас