ВВП Нідерландів скоротився в IV кварталі на 0,7%, Чехії - на 0,3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Нідерландів скоротився в IV кварталі на 0,7%, Чехії - на 0,3%

Казна та Політика
218
Відразу декілька європейських економік за підсумками IV кварталу 2011 року опинилися у рецесії (передбачає скорочення ВВП два квартали поспіль) вдруге за останні три роки, передає AFP. Зокрема, крім Італії, чия економіка, як повідомлялося, скоротилася в жовтні - грудні на 0,7% відносно попереднього кварталу, негативну динаміку ВВП продемонстрували Нідерланди. Квартальний спад економіки там за цей період також склав 0,7%. При цьому падіння в обох випадках було сильнішим, ніж за прогнозом аналітиків.
В Італії, як очікується, скорочення ВВП буде відбуватися і протягом 2012 року. Уряд прогнозує, що показник зменшиться на 0,4%, але італійський ЦБ більш песимістичний, припускаючи, що економіка може скоротитися на 1,2-1,5%.
Технічна рецесія настала і в Чехії, де ВВП в IV кварталі скоротився на 0,3%. Негативна динаміка ВВП в IV кварталі, як повідомлялося, була відзначена в найбільшій економіці ЄС - Німеччині. Там зниження показника склало 0,2%, але в інші три квартали 2011 року спостерігалося зростання, так що за підсумками року ВВП Німеччини додав 3%.
Також раніше були опубліковані дані щодо Франції, яка, навпаки, зафіксувала позитивні макроекономічні показники в IV кварталі - її економіка зросла на 0,2%.
Раніше свої результати опублікувала країна, що перебуває в епіцентрі європейської боргової кризи, - Греція. Її економіка в IV кварталі скоротилася на 7%, а падіння за весь 2012 рік складе 6,8%. Греція не виходить з рецесії протягом уже майже трьох років.
Негативна динаміка ВВП по всій Європі пов'язана з тим, що через боргову кризу практично всі країни стали застосовувати заходи з обмеження витрат бюджету. Це привело до падіння споживчих витрат і інвестицій.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас