Іран припинив експорт нафти в шість країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран припинив експорт нафти в шість країн ЄС

Енергетика
724
Іран припинив експорт нафти в шість країн Євросоюзу (ЄС) - проблемні Грецію, Італію, Іспанію і Португалію, а також в Нідерланди та Францію. Про це повідомив іранський англомовний телеканал Press TV. Відповідне рішення було прийнято у відповідь на введення блоком санкцій відносно Ісламської Республіки.
Нагадаємо, в кінці січня 2012 р. Євросоюз схвалив новий пакет обмежувальних заходів стосовно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також на пов'язані з ним фінансові та страхові операції. Повністю нафтове ембарго відносно Ірану має вступити в силу 1 липня 2012 р., до цієї дати європейським країнам дозволено закуповувати іранську нафту за чинними контрактами.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.
Іран пригрозив симетричною відповіддю на економічні санкції ЄС. Парламент Ісламської Республіки пообіцяв ухвалити закон про якнайшвидше припинення експорту нафти в Європу, не чекаючи вступу в силу ембарго.
Раніше член парламентського комітету з енергетики Емад Хоссейні повідомив, що парламент Ірану має намір накласти заборону на всі види експорту нафти до країн ЄС, яка триватиме від 5 до 15 років. За його словами, законопроект знаходиться на стадії розробки, проте планується заборонити експорт нафти в Євросоюз як мінімум на 5 років.
1 лютого Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оприлюднив проект наступного бюджету країни, який не враховує можливі проблеми через введення нових санкцій проти Тегерана. Виступаючи в парламенті з проектом, Ахмадінеджад заявив, що бюджет обсягом у перерахунку 415 млрд дол ґрунтується на прогнозованому зростанні податкових надходжень і дозволить більше подвоїти витрати на оборону. Він додав, що бюджет має на меті зменшити залежність Ірану від надходжень з продажу нафти.
Іран є другим серед членів Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
У III кварталі 2011 р. 25% іранської нафти, що пішла на експорт, було закуплено країнами ЄС.
Компенсувати відсутність іранської нафти країнам ЄС можуть Саудівська Аравія та інші країни нафтового картелю. Раніше повідомлялося про переговори щодо додаткових поставок. У 2010 р. Євросоюз щодоби купував приблизно 450 тис. барелів іранської нафти, причому 70% цих поставок припадали на частку Італії та Іспанії.
Відзначимо, на тлі заяви Ірану про припинення експорту нафти в деякі країни ЄС нафта Brent торгується в Лондоні станом на 14:35 за київським часом на позначці 118,78 дол за бар. При цьому справжньої реакції ринків на цю заяву ще не було.
Раніше аналітики попереджали, що у разі якщо Іран таки припинить експорт нафти в країни ЄС, нафта може злетіти до 150 дол за бар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас