Нездатність єврозони вийти з кризи буде мати серйозні наслідки для Великобританії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нездатність єврозони вийти з кризи буде мати серйозні наслідки для Великобританії

Казна та Політика
274
Нездатність європейських політиків знайти прийнятне рішення для подолання боргової кризи в регіоні буде мати найсерйозніші наслідки для економіки Великобританії, і без того ослабленої урядовими заходами з консолідації бюджету, йдеться в повідомленні Банку Англії.
"Відносно економічного прогнозу продовжує зберігатися значний ступінь невизначеності", - відзначається в щоквартальній доповіді британського ЦБ щодо інфляції (так званий Inflation Report). Величезне занепокоєння, зокрема, викликає потенційна нездатність єврозони реалізувати необхідні реформи, без чого "некеровані процеси можуть значною мірою підірвати зростання всього регіону".
Заява Банку Англії про перспективи британської економіки, що погіршуються, з'явилася на тлі власної чергової спроби підштовхнути зростання національної економіки шляхом розширення програми викупу активів на 50 млрд фунтів стерлінгів після того, як ВВП країни впав за підсумками четвертого кварталу.
Згідно з прогнозами Банку Англії, інфляція в країні продовжить сповільнюватися і до кінця поточного року може впасти до цільового рівня 2%. Схожий прогноз у своєму листі міністрові фінансів Джорджу Осборну дав напередодні глава Банку Англії Мервін Кінг.
У січні інфляція у Великобританії сповільнилася до мінімальних за 14 місяців 3,6% в річному вирахуванні, порівняно з 4,2% в грудні.
При цьому темпи інфляції у Великобританії перевищують цільовий показник британського ЦБ, що становить 2%, щомісяця з грудня 2009 року і залишаються вищими від верхньої межі цільового діапазону 3% з березня 2010 року. У зв'язку з цим М.Кінг і направив міністру фінансів черговий пояснювальний лист.
До кінця 2013 року темпи зростання споживчих цін сповільняться до 1,8%.
Листопадовий прогноз британського ЦБ передбачав ослаблення інфляції до кінця цього року до 1,7% і до 1,3% - до кінця 2013 року.
Хоча інфляційні очікування Банку Англії посилилися, фахівці ЦБ стверджують, що підвищувальні і знижувальні ризики, закладені в прогнозі, залишаються "в цілому збалансованими".
До кінця 2013 році середньорічні темпи збільшення ВВП Великобританії досягнуть 3%, вважають у ЦБ. У листопаді прогноз припускав прискорення темпів зростання економіки до 3,1% до кінця 2013 року.
Банк Англії публікує прогноз динаміки ВВП у вигляді графіка (fan chart), що містить прогнозні діапазони величини із зазначенням розподілу ймовірностей певних чисельних значень зростання ВВП в різні календарні періоди.
Прогнози Банку Англії ґрунтуються на припущенні, що нових розширень програми викупу активів з нинішнього рівня 325 млрд фунтів більше не буде, а ставка ЦБ залишиться на рівні 0,5% аж до кінця третього кварталу 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас