ВВП єврозони знизився в IV кварталі на 0,3%, менше від прогнозу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП єврозони знизився в IV кварталі на 0,3%, менше від прогнозу

Казна та Політика
107
ВВП єврозони знизився в четвертому кварталі 2011 року на 0,3% відносно попереднього кварталу, коли зростання дорівнювало 0,1%, свідчать попередні дані Статистичного управління Євросоюзу (Євростат).
Підвищення ВВП регіону в жовтні-грудні в річному вирахуванні склало 0,7% проти 1,3% у третьому кварталі.
Разом з тим аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували зниження ВВП відносно липня-вересня на 0,4%, зростання в річному вирахуванні збіглося з прогнозом.
Скорочення економіки валютного блоку було першим з квітня-червня 2009 року. Основною його причиною стало поширення боргової кризи в регіоні. Тепер Європу чекає вже друга рецесія (технічне визначення - зниження ВВП як мінімум два квартали поспіль) менш ніж за три роки.
"Ми, можливо, побачимо ще одне скорочення ВВП у першому кварталі, що означає технічну рецесію. Потім ситуація повинна стабілізуватися, потім піде помірне відновлення економіки. Боргова криза є основним ризиком", - заявив старший економіст Commerzbank AG Крістоф Вайль.
В окремій доповіді Євростат повідомив про зростання експорту єврозони на 0,1% в грудні, в порівнянні з попереднім місяцем. Імпорт в грудні впав на 0,9%, позитивне сальдо торговельного балансу збільшилося з 6,1 млрд євро до 7,5 млрд євро.
ВВП найбільшої економіки єврозони, Німеччини, впав в минулому кварталі на 0,2% при очікуваному зниженні на 0,3%. Франція всупереч прогнозам зафіксувала зростання економіки на 0,2%.
Грецький ВВП обвалився в IV кварталі на 7%, в порівнянні з жовтнем-груднем 2010 року. Зниження ВВП також було зафіксовано в Іспанії, Бельгії, Італії та Португалії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас