Європейській кризі море не завада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейській кризі море не завада

Казна та Політика
600
Вчора агентство Moody`s переглянуло суверенні рейтинги дев'яти європейських країн, що входять (за винятком Великобританії) до зони євро. Франції та Австрії був виставлений негативний прогноз, що означає можливість зниження рейтингу АAA в разі збереження впливу на економіки країн негативних факторів. Нагадаємо, що 13 січня рейтингове агентство Standard & Poor`s сповістило про зниження рейтингів Франції та Австрії до АА+, слідом за ними втратив вищий рейтинг і Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF).
У Moody`s не побачили підстав для такого радикального зниження: там заявляють, що, крім обсягу держборгу і загальних для зони євро проблем, необхідно враховувати: рейтинговані країни володіють "сильною, диверсифікованою економікою, без дисбалансів в приватному секторі, так само як і в зовнішній торгівлі". Відповідно був збережений і рейтинг EFSF, що безпосередньо залежить від рейтингів країн, що надають йому гарантії - Німеччина і Франція серед основних вкладників фонду. Також відзначається як позитивний фактор той факт, що за минулий місяць лідерами зони євро був узгоджений пакет фіскальних заходів для зниження навантаження на рейтинги, грецький парламент схвалив вимоги міжнародних кредиторів, показники ділової активності вперше показали зростання, а необхідна прибутковість по облігаціях послідовно знижувалася, сумарно ці фактори сприяли збереженню вищих кредитних рейтингів.
Рейтинг Італії був знижений на один щабель, до А3, що, однак, вище, ніж більш рання оцінка S&P - ВВВ+. Moody`s обґрунтувало зниження, в основному, дією загальноєвропейських дестабілізуючих факторів і поставило майбутнє суверенного рейтингу в залежність від здатності політичних сил в країні успішно провести реформи і впровадити фіскальні обмеження.
Найбільш негативну оцінку отримала Іспанія, рейтинг якої був знижений Moody`s на два щаблі, до А3, в результаті суверенний рейтинг виявився нижчим, ніж за порівняною оцінкою в шкалі S&P. На зниження, очевидно, вплинула опублікована статистика щодо бюджетного дефіциту за 2011 рік (8% - на 2% вище запланованого рівня) і рівнем безробіття, який перевищив 20% і став найвищим у Європі. У підсумку, агентство висловило сумніви в тому, що Іспанія зможе виконати заплановані скорочення держвидатків і довести рівень дефіциту до 4,4% в 2012 році. У свою чергу зростання дефіциту призведе до збільшення держборгу, співвідношення якого до ВВП країни в найближчі роки може досягти 75-80%, істотно вище поточного рівня, оцінили в Moody`s. Згідно з новим прогнозом на 2012 рік, в іспанській економіці буде спостерігатися спад в розмірі 1-1,5% ВВП замість 1% зростання.
Новою жертвою рейтингових агентств можна вважати Великобританію, якій до цього вдавалося уникати будь-якого перегляду надійності виконання своїх зобов'язань за держборгом. Вчора був знижений до негативного прогноз щодо кредитного рейтингу Банку Англії. Експерти очікують, що держборг країни буде послідовно збільшуватися і зросте до 95% або більше до 2014-15 років, а на тлі сповільнення економічного зростання обслуговування держборгу стане скрутним.
Загалом, агентство висловлює сумніви в тому, наскільки успішно будуть реалізовані заходи з боротьби з кризою в зоні євро, це і позначилося на негативних прогнозах щодо всіх змінених рейтингів. Втім, серед факторів, на які буде орієнтуватися Moody`s при подальшому перегляді кредитних оцінок, немає короткострокових - впровадження бюджетних обмежень вимагає часу, і експерти це визнають. Отже, незважаючи на негативні прогнози, подальші зниження навряд чи будуть - тільки якщо не відбудеться значного погіршення економічної чи політичної кон'юнктури в зоні євро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас