Міністри фінансів країн єврозони скасували зустріч щодо "грецького питання" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів країн єврозони скасували зустріч щодо "грецького питання"

Казна та Політика
365
Глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер повідомив про скасування зустрічі міністрів фінансів країн Єврозони з надання Греції фінансової допомоги у зв'язку з тим, що грецька влада не надає гарантій щодо виконання плану суворої економії, повідомляє ВВС.
Вчора парламент Греції схвалив умови нової програми фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ), що передбачають введення нових заходів жорсткої економії. Заходи, прописані в угоді, зокрема, передбачають скорочення 15 тис. робочих місць, зменшення в 2012 р. зарплат і пенсій на загальну суму 4,4 млрд дол Прем'єр-міністр країни Лукас Пападемос попередив про початок "хаосу" в разі відмови від заходів економії. Однак, громадяни Греції без оптимізму сприймають ці заходи. Голосування в парламенті супроводжувалося масовими заворушеннями в центрі Афін. У неділю біля будівлі парламенту з вимогою не приймати нових заходів економії відбулася масова демонстрація. Пізніше демонстрація переросла в зіткнення з поліцією. Крім Афін, подібні акції відбулися на острові Корфу і в інших містах країни. Напередодні, звертаючись до громадян, Пападемос закликав співвітчизників підтримати угоду з "трійкою" кредиторів.
Дії міжнародних кредиторів, які вимагають від Греції посилення режиму бюджетної економії в обмін на надання нового пакету допомоги, викликають все більше невдоволення в Афінах. Профспілка грецьких поліцейських звернувся в листі до перевіряючих з ЄС, ЄЦБ і МВФ, пообіцявши їм негайні арешти за втручання в національну економіку та політику.
Греції необхідно отримати нові кредити до 20 березня 2012 р. - дати погашення держоблігацій на 14,5 млрд євро. При цьому, як повідомили джерела в урядових колах єврозони, остаточні домовленості з Євросоюзом, Європейським центральним банком (ЄЦБ) і МВФ повинні бути досягнуті до 15 лютого 2012 р., щоб улагодити всі формальності до 20 березня. У разі провалу переговорів Греція не зможе розплатитися з власниками облігацій і оголосить дефолт.
У жовтні 2011 р. лідери Євросоюзу схвалили нову програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро. Паралельно почалися переговори з банками-власниками грецьких держоблігацій про прощення Афінам частини основного боргу за бондами. Деталі угоди про схему участі приватного сектора (PSI) в полегшенні боргового тягаря Греції ще не оголошені.
11 лютого грецький уряд схвалив кредитну угоду з ЄС і МВФ. План економії пропонує зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис. і зменшення пенсій. Крім того, до вимог ЄС входить скорочення видатків на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи" перш, ніж фінансова допомога буде надана.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас