Вийшли на заміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вийшли на заміну

1295
Президент Віктор Янукович підписав учора низку кадрових указів. Перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв був призначений секретарем Ради національної безпеки і оборони, змінивши на цій посаді Раїсу Богатирьову.
У свою чергу пані Богатирьова перейшла на роботу в уряд - президент призначив її віце-прем'єром-міністром охорони здоров'я. Більшість спостерігачів називають переведення Клюєва в Радбез "засланням", однак губляться в здогадах щодо того, що стало причиною ротації. Наступника Андрія Клюєва у Кабінеті міністрів поки не призначено. Експерти відзначають, що майбутній перший віце-прем'єр має всі шанси очолити список Партії регіонів на парламентських виборах.
Вчора у другій половині дня на сайті глави держави з'явилося більше 10 указів про відставки і призначення в органах державної влади. Найбільш резонансними виявилися документи про ротацію керівництва апарату Радбезу та міністерства охорони здоров'я. Президент звільнив главу МОЗ Олександра Аніщенка, не надавши йому нового місця роботи. На звільнене місце Віктор Янукович призначив Раїсу Богатирьову, звільнивши її з посади секретаря Ради нацбезпеки і оборони (РНБО).
Богатирьовій надано також статус віце-прем'єра. Новим главою апарату РНБО став Андрій Клюєв - колишній перший віце-прем'єр, крім цього очолював Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).
"Призначення Богатирьової до МОЗ було цілком очікуваним. Про це давно говорили, а посада ідеально відповідає її побажанням. Але з Клюєвим - повна несподіванка. Завжди вважалося, що ризиків для його посади немає", - прокоментував кадрові укази глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Джерело в адміністрації президента (АП) запевнило, що призначення Клюєва в Радбез має на меті прискорити реформи в силовому блоці. "Рішення президента покликане посилити РНБО. Радбез повинен відродити колишню міць і поліпшити якість проведення реформ. У першу чергу діяльність Клюєва буде зосереджена на реформуванні збройних сил та ОПК, на створенні компактної і мобільної армії", - пояснив представник АП. Пізніше, на церемонії представлення пана Клюєва апарату Радбезу, президент також згадав, що секретар РНБО буде курирувати діяльність силовиків. Це обґрунтування, втім, не пояснює необхідність переведення Андрія Клюєва на нову посаду - на посаді першого віце-прем'єра він курирував силові відомства і мав більше повноважень для реформування Міноборони.
Тим часом інший співрозмовник в АП зазначив, що є ще одна причина для виключення Андрія Клюєва зі складу уряду. "Ми ж боремося з корупцією і стежимо за повідомленнями про це", - зазначив чиновник, відмовившись уточнювати деталі.
Колишній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш (2008-2011 роки) в бесіді з також засумнівався в тому, що Радбез займеться реформою армії. "Проведена адміністрацією президента реформа РНБО повністю зруйнувала колишній Радбез. Його апарат скорочено до 90 осіб, з нього пішли кращі люди. Відновити кадровий склад настільки, щоб забезпечити серйозну аналітику, буде неймовірно складно", - упевнений Гавриш. "Реформований Радбез не стане центром прийняття рішень. Нова посада безумовно є засланням для Клюєва", - згоден з ним член парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Микола Петрук ("БЮТ-Батьківщина").
Володимир Фесенко, коментуючи перехід пана Клюєва з Кабміну до Радбезу, також використовує термін "заслання". Він, як і джерело в АП, вважає - однією з головних причин ротації стали якісь не відомі широкій громадськості претензії глави держави до першого віце-прем'єра. "Президенту могли покласти на стіл компромат на Клюєва. І не факт, що це зробило керівництво адміністрації президента. Не треба забувати, що Хорошковський зберігає вплив на СБУ, а СБУ має доступ до президента", - пояснив експерт.
Втім, не всі спостерігачі впевнені в тому, що вчорашня ротація є покаранням для Андрія Клюєва. "Не потрібно розглядати Радбез виключно як місце заслання. Багато чого залежить від відносин секретаря і президента. Якщо вони близькі, а в випадку з Клюєвим і Януковичем ситуація саме така, то роль Радбезу автоматично підвищується, - вважає президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. - Можливо також, що Клюєву доручили зайнятися виборчою кампанією Партії регіонів (він традиційно очолює передвиборний штаб ПР) і сказали піти для цього з поста першого віце-прем'єра, де він був зайнятий державною роботою. А адмінресурсу, щоб усіх вишикувати і щоб всі виконували його вказівки, Клюєву вистачить і на посту секретаря РНБО".
У той же час у МЕРТ сумніваються в тому, що міністерська робота заважала Андрію Клюєву виконувати додаткові завдання. "Клюєв і раніше мало втручався в роботу міністерства, доручивши все першому заступнику Вадиму Копилову. Сам він займався стратегічними речами", - запевнило джерело в міністерстві.
Перевірити, чи має намір Андрій Клюєв зробити РНБО впливовим органом, можна буде вже в найближчому майбутньому. "Якщо він прийшов в РНБО всерйоз і надовго, то зіткнеться з необхідністю посилювати апарат Радбезу, заводити туди своїх людей. Якщо цього не буде, це означає, що пост в Радбезі - тимчасовий, Клюєв просто пересиджує тут кампанію", - вважає Ігор Жданов.
Які б не були причини звільнення Андрія Клюєва, рішення президента точно не було заплановано заздалегідь. Це підтверджують співрозмовники в АП та уряді. Кабінет міністрів не був підготовлений до відставки першого віце-прем'єра. Володимир Фесенко зазначає, що Клюєв курирував низку секторальних напрямів роботи уряду, очолюючи численні робочі групи і координаційні центри, а перед відходом не поклав виконання цих обов'язків на інших чиновників. Зокрема, залишився без куратора стратегічний для української влади напрям європейської інтеграції. "Прибрати таку людину - значить якщо не дезорганізувати роботу уряду, то щонайменше ускладнити її", - відзначає експерт.
Спостерігачі також сходяться на думці, що відставка Андрія Клюєва з уряду не була викликана недоліками в його поточної діяльності. "Андрій Петрович - досвідчений менеджер, при ньому МЕРТ істотно розширив повноваження, домігся успіху в питанні імпортозаміщення та інших. Його певедення на нову роботу точно не варто пояснювати недоліками роботи в уряді", - заявив народний депутат, заступник голови фракції ПР Анатолій Кінах. "Курируючи взаємини з ЄС, Клюєв підтримував тісний контакт з Єврокомісією, намагався формувати позитивний імідж України. Так, підписання договору про асоціацію зірвалося, але звинувачувати в цьому саме Клюєва було б несправедливо", - вважає голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.
Після ротації, проведеної вчора президентом, в уряді залишилися вакантні посади першого віце-прем'єра і глави МЕРТ. На сьогодні обов'язки міністра виконує Вадим Копилов, але джерело в МЕРТ висловило сумнів у тому, що його можуть підвищити до рівня міністра.
Вчора в ЗМІ висловлювалося припущення про те, що місце Андрія Клюєва може зайняти перший заступник глави АП Ірина Акімова. Володимир Фесенко же вважає, що подальша кадрова ротація буде складатися з декількох ланок. Експерт стверджує, що на посаду першого віце-прем'єра претендують двоє діючих членів уряду - міністр фінансів Валерій Хорошковський і віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. "Якщо бій за цей пост виграє Тігіпко, це буде знаковою подією, оскільки означатиме, що Тігіпко автоматично очолить передвиборчий список ПР", - вважає Володимир Фесенко.
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас