Голова ЦБ Литви: Жодних політичних мотивів у націоналізації банку Snoras нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЦБ Литви: Жодних політичних мотивів у націоналізації банку Snoras нема

174
Ніяких політичних мотивів в історії краху банку Snoras немає, а претензії колишніх керівників банку - це лише тактика захисту, заявив голова правління Банку Литви Вітас Васіляускас. Про це повідомляє "Прайм" з посиланням на інтерв'ю, опубліковане в газеті Lietuvos zinios.
Банк Snoras входив в Convers Group, що належить російському бізнесменові Володимиру Антонову. Convers Group володіла 68,10% акцій банку, ще 25,3% належали громадянину Литви Раймондасу Баранаускасу.
Уряд Литви на позачерговому засіданні 16 листопада 2011 р. вирішив націоналізувати Snoras, щоб врятувати його від банкрутства. Причиною націоналізації ЦБ Литви назвав невиконання банком розпоряджень регулятора, ненадання запитуваної інформації та поганий стан активів. Всі операції Snoras були припинені. У листопаді 2011 року Банк Литви визнав, що Snoras навіть при вливанні державного капіталу не зможе стати стійким, і прийняв рішення ліквідувати комерційний банк. Рішення суду про банкрутство банку Snoras вступило в законну силу 20 грудня 2011 року.
"Поклавши руку на серце, можу повторити, що ніякої політики тут немає. Це дії з нагляду, які ми повинні були робити і здійснювати. Якщо їх називати політикою, то все в цьому житті можна назвати політикою", - заявив в інтерв'ю Васіляускас.
За даними адміністратора банкрутства банку Нейла Купера, розрив між активами банку і претензіями кредиторів складає практично 2 млрд літів (0,579 млрд євро).
Відповідаючи на запитання про те, чи можливо повернути відсутні кошти, Васіляускас зазначив, що можливості повернути певне майно завжди є, над цим працює і адміністратор банкрутства. При цьому він підкреслив, що при вирішенні цього питання ЦБ та адміністратору Snoras доводиться стикатися з юрисдикціями інших держав, різними правовими системами, традиціями, процедурами, що робить цей процес досить тривалим.
"Інша справа - це успіх реалізації та повернення майна", - сказав глава ЦБ Литви.
За словами Васіляускаса, ліквідація наслідків банкрутства Snoras буде залежати і від поведінки кредиторів, їх згоди з адміністратором банкрутства.
Він також зазначив, що проблеми банку Snoras, можливо, результат злочинної діяльності.
Як повідомлялося, обидва найбільші акціонери Snoras - російський підприємець Володимир Антонов і його литовський партнер Раймондас Баранаускас - підозрюються в привласненні активів банку і фінансових махінаціях. Генпрокуратура Литви видала міжнародний ордер на їх арешт, а в кінці листопада Антонова і Баранаускаса затримали в Лондоні, випустивши потім під заставу.
"Я дивлюся на це як на тактику захисту", - сказав Васіляускас, зазначивши при цьому, що розслідування проводять правоохоронні органи, і ЦБ не втручається в цей процес.
Він також зазначив, що, незважаючи на ситуацію навколо Snoras, згідно з проведеними опитуваннями громадської думки, довіра до банків повертається. Крім того, за його словами, банки також зробили свої висновки з кризового періоду і в чомусь змінили своє ставлення до бізнесу, що перевело банківську справу на якісно новий рівень, передає РИА Новости.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас