Експерти: Рішення ФРС втримувати ставки біля нуля до кінця 2014р може бути помилковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Рішення ФРС втримувати ставки біля нуля до кінця 2014р може бути помилковим

Казна та Політика
245
Рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США утримувати базову відсоткову ставку на поточному рівні 0-0,25% річних аж до кінця 2014 року, як було оголошено за підсумками січневого засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC), створює додаткові ризики і може стати великою помилкою, пише газета The Wall Street Journal.
З 44 економістів, які взяли участь в опитуванні видання, 33 заявили, що в кінці 2014 року буде вже занадто пізно підвищувати ставки, троє вважають цей термін передчасним, 11 вважають, що рішення ФРС правильне, а ще двоє не змогли дати однозначної відповіді.
Хоча ФРС неодноразово підкреслювала, що її заяви не є зобов'язаннями і її реальна політика може відрізнятися від заявленої, якщо того вимагатимуть обставини, ринки все частіше сприймають коментарі ЦБ саме в такому ключі.
Головним побоюванням критиків ФРС є можливість різкого прискорення інфляції до означеного американським Центробанком строку, на який заплановано підвищення ставок. При цьому несподіване, "незаплановане", з точки зору ринків, підвищення ставок може викликати різке падіння в рівнях довіри до економіки і як наслідок уповільнення припливу інвестицій. Іншими словами, рішення ФРС поступово підвищувати ступінь прозорості та передбачуваності механізму прийняття рішень може зіграти проти ЦБ, створивши в середовищі інвесторів необґрунтовані очікування.
"Публіка повинна розуміти, що від ФРС можна і слід очікувати перегляду рішень, - вважає головний економіст Decision Economics Inc. Ален Сінай. - Так уже працює цей механізм".
Всього кілька днів тому після того, як ФРС зробила свою заяву, вийшли несподівано сильні дані про стан ринку праці країни в січні, що відразу ж підняло питання про те, наскільки точні прогнози ФРС, і відповідно, наскільки реальні її "зобов'язання" за ставками.
Економісти, опитані The Wall Street Journal, вважають, що таке "разове" покращення ситуації на ринку праці навряд чи серйозно вплине на позицію ФРС, проте стійкий прогрес протягом, скажімо, всього 2012 року міг би створити необхідний тиск. Особливо значущим могло б виявитися зросле бажання банків збільшувати обсяги кредитування реального сектора економіки.
Експерти, що брали участь в опитуванні газети, в середньому дивляться на макроекономічні перспективи американської економіки більш оптимістично, ніж фахівці ФРС. Так, американський ЦБ вважає, що інфляція буде залишатися нижче позначки 2% аж до кінця 2014 року, в крайньому випадку, буде утримуватися безпосередньо на цьому рівні. Незалежні економісти вважають, що темпи зростання споживчих цін в середньому складуть 2,6%.
Рівень безробіття, на думку ФРС, буде перебувати в діапазоні від 6,7% до 7,6%, тоді як консенсус-прогноз експертів становить 6,8%.
За підсумками січневого засідання FOMC глава ФРС Бен Бернанке заявив, що американський ЦБ розглядає можливість додаткового викупу активів з метою стимулювання економічного зростання на додачу до оголошеного наміру втримувати відсоткові ставки на виключно низькому рівні до кінця 2014 року.
Глава ФРБ Чикаго Чарльз Еванс раніше висловлював побоювання, що ситуація на ринку праці США може погіршитися в середині 2012 року на тлі загального уповільнення темпів відновлення американської економіки.
Оскільки економісти в середньому виявляють більше оптимізму щодо стану американської економіки, ніж експерти ФРС, їхні очікування щодо чергового раунду кількісного пом'якшення є досить стриманими: 30 з 49 респондентів не бачать необхідності у такому кроці і не чекають його.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас