Уряд Греції: Реструктуризація держборгу завершиться у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Греції: Реструктуризація держборгу завершиться у березні

Казна та Політика
263
Часткова реструктуризація держборгу Греції, власниками якого є приватні кредитори, завершиться вже в березні. А вже в квітні відбудуться вибори в парламент. Про це заявив сьогодні представник уряду Греції Пантеліс Капсіс, передає Reuters.
"Обмін держоблігацій буде завершено в березні... Вибори відбудуться в квітні", - цитує Капсіса агентство Reuters.
Раніше Інститут міжнародних фінансів (IIF) заявив про готовність приватного сектора, чиї інтереси він представляє на переговорах про реструктуризацію грецького держборгу (програма PSI), на 70-відсоткові втрати при обміні існуючих грецьких держоблігацій на нові папери.
Перед цим повідомлялося, що приватні кредитори можуть погодитися на нижчу ставку купона за держоблігаціями Греції при обміні держпаперів країни на нові 30-річні облігації. Мова йде про ставку купона 3,75%, тоді як раніше приватні кредитори хотіли встановити купон на рівні не нижче 4%. Раніше міністри фінансів країн Євросоюзу відправили пропозицію щодо реструктуризації грецького боргу на переробку. За словами обізнаного джерела, Єврогрупу не влаштувала ставка купона, яку визнали "неприйнятною" і порадили знизити.
Країни єврозони і власники грецьких держпаперів ще в жовтні 2011 р. домовилися реструктурувати борг Греції, щоб скоротити боргове навантаження країни, що оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд євро. Комерційні інвестори погодилися вибачити Греції 50% основного боргу за облігаціями. Однак до початку 2012 р. Афіни та приватні кредитори не змогли узгодити ключові параметри нових паперів, а саме термін їх дії і купонну прибутковість, від яких залежить масштаб втрат інвесторів в результаті реструктуризації.
Втрати інвесторів при обміні бондів визначаються виходячи з так званої чистої наведеної вартості (Net Present Value, NPV) нових паперів, яка, в свою чергу, залежить від їх терміну і купонної прибутковості. Під NPV мається на увазі оцінка всіх майбутніх грошових потоків до погашення облігацій з поправкою на ризик володіння даним інструментом.
Офіційні кредитори Греції - держави єврозони, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк - зараз тримають більше третини грецького держборгу. При цьому вони не будуть брати участі в програмі. У свою чергу, вони узгодили з грецькою владою кредитну угоду, в рамках якої Афіни можуть отримати від 130 до 145 млрд євро фінансової допомоги.
Греції необхідно отримати нові кредити до 20 березня 2012 р. - дати погашення держоблігацій на 14,5 млрд євро. При цьому, як повідомили джерела в урядових колах єврозони, остаточні домовленості з Євросоюзом, ЄЦБ і МВФ повинні бути досягнуті до 15 лютого 2012 р., щоб улагодити всі формальності до 20 березня. У разі провалу переговорів Греція не зможе розплатитися з власниками облігацій і оголосить дефолт.
Вчора ввечері парламент в Афінах схвалив умови нової програми фінансової допомоги з боку ЄС і МВФ, що передбачають введення нових заходів жорсткої економії. 11 лютого грецький уряд схвалив кредитну угоду з зовнішніми кредиторами. План економії пропонує зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис. і зменшення пенсій. Крім того, у вимоги ЄС входить скорочення видатків на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи" перш, ніж фінансова допомога буде надана.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас