Купувати - пізно, продавати - страшно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купувати - пізно, продавати - страшно

Фондовий ринок
3407
Враховуючи відсутність відповідей, логічно припустити, що перша половина піде так само, як і закінчилася попередня п'ятиденка - під помірне зниження вартості ризикових активів. Ключовою подією тижня буде голосування в неділю в парламенті Греції щодо заходів суворої економії на вимогу "трійки" і подальша зустріч міністрів фінансів країн єврозони.
Індекс УБ за минулу п'ятиденку втратив 3,9%, завершивши торги на позначці 1494,5 пункту, індекс ПФТС - на рівні 576,64 пункту. Підсумком тижня стала бездарна втрата висот, до яких ринок наполегливо тягнувся з початку року. При цьому основне зниження припало на п'ятницю.
"Весь минулий тиждень як глобальний, так і український ринки акцій намагалися протистояти назрілій необхідності скоректуватися після тривалого зростання. В результаті вирішення цього завдання вдалося краще українському ринку, хоча масштаб зниження індексу UX все ще не вражає", - зазначив стратег Astrum Investment Павло Ілляшенко. За його словами, фіксування прибутку проходило на тлі нейтрального потоку новин, тому на глобальних ринках "ведмедям" так і не вдалося отримати стійку перевагу.
"Певний шум спровокувало рішення перших осіб Греції погодитися з умовами нового пакету фінансової допомоги, але ця подія так і не стала аргументом ні для покупців, ні для продавців. Перші розраховували на "остаточне вирішення грецького питання", другі - на реалізацію класичного принципу "купуй чутки, продавай факти". Однак виявилося, що рішення - тимчасові, не остаточні і зовсім не є вирішеннями", - підкреслив експерт.
У понеділок торговельна активність трималася на відносно низькому рівні. Інвестори вважали за краще зафіксувати прибуток після істотного зростання котирувань тижнем раніше.
У вівторок учасники торгів були налаштовані оптимістично, всупереч побоюванням щодо боргових проблем Греції, що наростали на основних світових фондових майданчиках. На УБ в авангарді зростання були акції "Мотор Січ" (+2,48%), Алчевського меткомбінату (1,57%) та Авдієвського коксохімзаводу (0,87%), на ПФТС трійку лідерів зростання склали "Мотор Січ" (2,28 %), "Дніпроенерго" (2,12%) та Алчевський меткомбінат (1,1%).
Середа також завершилася зростанням індексів, хоча інтерес інвесторів був зосереджений на вузькому колі паперів. При цьому варто відзначити тиск на папери вагонобудівного сектора, який можна пов'язати зі скандалом, що виник раніше, навколо інцидентів на залізницях Росії, пов'язаних з дефектами вироблених Україною вагонів. При цьому РЖД пригрозили негайними санкціями щодо українських вагонобудівників. В результаті акції Крюківського і Стаханівського вагонобудівних заводів втратили за тиждень більше 8% капіталізації.
У четвер торги завершилися різноспрямованою динамікою біржових індикаторів: індекс Української біржі просів на 1,09% і склав 1540,27 пункту, індекс ПФТС виріс на 0,07% - до 584,29 пункту.
У п'ятницю фондові ринки відчули побоювання щодо можливості Греції отримати нову фінансову допомогу. "Підвищення зовнішньої невизначеності викликало зниження апетиту інвесторів до ризикових активів і спровокувало на ринку активні розпродажі", - сказав аналітик ІГ "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас