Банкіри здадуть норматив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри здадуть норматив

778
Згідно з постановою № 479, зареєстрованою в Міністерстві юстиції за № 96/20409, нормативне значення показника Н3-1 тепер не повинно бути менше 10%. Крім того, для завершення розпочатих процесів капіталізації банкам дозволено на період до 1 липня 2012 р. враховувати в капіталі оплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал. Також з 1 липня вводяться в дію вдосконалені підходи до розрахунку нормативів ліквідності - при розрахунку нормативу короткострокової ліквідності активи банку з кінцевим строком погашення до року зменшуються на суму сформованих під них резервів.
В цілому, говорить аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, документ акумулює ті норми, про які НБУ заявляв не раз, тому банківський сектор вже готовий до більшості з них. "Але окремим фінустановам, які насилу виконують нормативи адекватності капіталу НБУ, буде складно відповідати жорстким нормам", - вважає експерт.
Здебільшого опитані учасники ринку схвалюють ініціативу регулятора. За словами директора казначейства Сведбанку Олега Бушуєва, своїм рішенням НБУ намагається привести свою нормативну базу якомога ближче до вимог сьогоднішньої дійсності і до міжнародних стандартів. Однак найбільш "прозорим" банкам, які намагаються відкрито показувати реальний стан справ, буде непросто - нова методологія істотно зменшить активи до погашення і не торкнеться зобов'язання. "Насправді, за Базель-3, і так передбачається при розрахунку нормативів ліквідності використовувати реальні очікувані грошові потоки, але НБУ підійшов односторонньо до процесу, зменшивши тільки активи до погашення і не зачепивши поточні рахунки, які за розрахунком на 100% йдуть з банку", - розповідає банкір. При цьому очевидно, що до 80% поточних рахунків - найбільш стійка частина пасивів банку, не повинна враховуватися як очікуваний неминучий відтік коштів.
Що стосується норми постанови, що дозволяє до липня враховувати в капіталі оплачені, але незареєстровані внески в статутний капітал, то це, на думку Бушуєва, відповідає світовій практиці МСФЗ. "НБУ не хоче змінювати свою систему тривалої реєстрації статутних фондів банків, яка триває не менше шести місяців. А, як відомо, з нового року суттєво посилено вимоги до мінімального капіталу, і ті банки, які внесли гроші в статутний капітал, але не встигли зареєструвати, якраз покриваються даними нововведенням", - розповідає банкір.
На думку заступника начальника управління ризик-менеджменту Індустріалбанку Олексія Неклюдова, найбільший вплив на показники діяльності банків України матиме зміна алгоритму розрахунку нормативу короткострокової ліквідності Н6, оскільки в балансах банків сконцентровані дуже значні обсяги сформованих резервів під можливі втрати за активними операціями. Зменшення грошового потоку для розрахунку нормативу короткострокової ліквідності Н6 на суму сформованих резервів дозволить більш достовірно розраховувати обсяг очікуваного надходження коштів.
Основний плюс документа, як вважає банкір, - посилення захисту інтересів кредиторів, оскільки можливості банків щодо прийняття невиправданих ризиків і надмірних зобов'язань на баланс зменшуються і приводяться у відповідність з фактичним фінансовим станом.
За словами старшого юриста міжнародної юридичної групи AstapovLawyer Юлії Яшенкової, досить суттєве і розширення переліку підстав для припинення виплати відсотків за субординованими боргами із впровадженням вимоги щодо одночасної зміни відсоткової ставки за відповідною угодою, яка не повинна перевищувати облікової ставки НБУ за коштами, залученими у гривні, та 12-місячної депозитної ставки LIBOR за позиками в інвалюті. "Таке становище підвищує надійність банків для вкладників, але робить їх менш привабливими для кредиторів", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас