Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

710
Бютівці вирішили вивести на чисту воду тих, хто перекупив їх вчорашніх соратників. Міністром оборони став майстер кулачного бою в сесійній залі парламенту. Опозиція забезпечила шумовий ефект президентського напуття депутатам. Каменем спотикання між Україною і Росією став український сир.
Рейд з дискредитацією
Фракція БЮТ-"Батьківщина" вирішила не обмежуватися звуковим супроводом президентського виступу під час відкриття парламентської сесії, і вирішила показати свого "Джеймса Бонда". Ним виявився ветеран афганської війни Роман Забзалюк, який вирішив за завданням партії згадати молодість і зробити рейд у ворожий тил. Правда, цього разу його дії не були пов'язані зі смертельною небезпекою, більше того - виявилися щедро винагороджені. 450 тисяч доларів - така заявлена парламентарієм сума винагороди за перехід з фракції БЮТ-"Батьківщина" в групу "Реформи заради майбутнього". Свої слова Забзалюк охоче підтверджує записами розмов з Ігорем Рибаковим, зробленими на своєчасно загублений напередодні викриття iPhone. Колишні бютівці з почту Рибакова, що становлять основу "реформаторської" групи, ніяк не можуть визначитися: чи то їм вимагати назад названу перебіжчиком суму, чи то можна зробити вигляд, що вони тут ні при чому. Хоча після плівок Мельниченка українське суспільство важко здивувати якимись аудіозаписами, спровокований Забзалюком скандал вдарив по всьому вітчизняному парламентаризму. Трагікомічним виглядає небажання парламентського "шпигуна номер один" передати отримані гроші на благодійні цілі. Невже у "Батьківщини" дійсно все погано з фінансуванням?
Спостерігачі тісно пов'язують рейд Забзалюка з Андрієм Кожем'якіним, натякаючи на спеціальні навички, отримані лідером парламентських "сердечників" під час служби в СБУ. На жаль, Андрій Анатолійович не зумів набути необхідної гнучкості. Наприклад, під час бесіди з Євгеном Захаровим, якого опозиція хоче висунути на пост омбудсмена, Кожем'якін висловив сподівання, що той буде захищати інтереси супротивників влади, хоча в Уповноваженого з прав людини набагато ширші функції. Втім, шанси Захарова обігнати в перегонах за право стати омбудсменом Ніну Карпачову, яка з 1998 року займає цю посаду, і Геннадія Васильєва, що засидівся в кадровому резерві, невеликі.
Ударний міністр
Віктор Янукович тим часом продовжує оточувати себе міністрами гренадерської комплекції, через що Кабінет Міністрів набуває стійкої схожості з частоколом. Новою кадровою знахідкою президента став Дмитро Саламатін, що займався півтора року без особливих успіхів продажем української зброї за кордон. Схоже, у справі розбивання щелеп політичних опонентів під час перебування депутатом-"регіоналом" Дмитро Анатолійович досяг успіху набагато більшого. Мабуть, Саламатін виглядає настільки відданим Януковичу, що ні відсутність досвіду, крім строкової служби в Радянській Армії, ні недавно отримане українське громадянство не завадили чолі держави поставити його на чолі найбільшої на континенті армії. Депутати вже приймають ставки, як швидко Саламатіну дадуть генерала армії за прикладом Валерія Хорошковського.
Сьогодні, відверто кажучи, Україні більше потрібні не зубодробильні міністри, а політики, здатні ефективно захищати національні інтереси. Останнім часом навіть Микола Азаров перетворився на російськомовного українського патріота. Нашого прем'єра, бюрократа до мозку кісток, непідробно зачепили зневажливі заяви глави російського Держспоживстандарту Геннадія Онищенка, який давно і вміло грає "намісника Бога на Землі" в питаннях торговельних відносин РФ з пострадянськими республіками.
Нормалізувати ситуацію навколо українського сиру, який в сусідній державі сприймають з незрозумілим побоюванням, мабуть, доведеться міністру закордонних справ Костянтину Грищенку. Не дарма ж той під час презентації основ зовнішньої політики країни напирав на те, що українська дипломатія буде ефективно захищати інтереси громадян. Україні не варто демонструвати рабську покірність у відносинах з Росією, навіть враховуючи рекордний товарообіг між нашими країнами.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас