Європа прочинилась Олександру Лукашенку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа прочинилась Олександру Лукашенку

Казна та Політика
778
Голова департаменту Європейської служби зовнішніх дій Гуннар Віганд, який відвідав Мінськ наприкінці минулого тижня, став найбільш високопоставленим дипломатом ЄС, який побував у Білорусії за останній рік. Віганд, який курирує в Брюсселі відносини з пострадянськими країнами, програму "Східне партнерство" і роботу в рамках ОБСЄ, зустрівся з багатьма білоруськими опозиціонерами та правозахисниками. Крім цього, дипломат провів переговори з головою управління загальноєвропейського співробітництва МЗС Білорусі Романом Романовським і главою МЗС Сергієм Мартиновим, а також з представниками адміністрації президента.
Прибуття високопоставленого емісара ЄС до Білорусі означає, що Брюссель почав вивчати можливості зближення з Мінськом. Відносини між ними були заморожені після скандальних президентських виборів в Білорусії в грудні 2010 року. Тоді білоруські силовики жорстко розганяли демонстрації опонентів президента Лукашенка, а багато лідерів опозиції опинилися за ґратами. У підсумку ЄС ввів візові санкції стосовно президента і ще 209 білоруських чиновників.
Але тепер ЄС готовий пом'якшити свою позицію. Як пояснив лідер громадянської кампанії "Говори правду" Володимир Некляєв, в числі інших опозиціонерів, які зустрічалися з Гуннаром Вігандом, єврочиновників турбує різке зближення між Москвою і Мінськом. "Для європейців нинішня Білорусія, яку вони вважають гуманітарною катастрофою для Європи, все-таки менше зло, ніж російські "Іскандери" поблизу кордонів ЄС", - упевнений він. Некляєв розповів, що на зустрічі з європейськими політиками білоруські опозиціонери переконували їх не боятися наслідків зближення Мінська з Москвою.
Правда, останні дії білоруського лідера говорять про протилежне. Після гострої валютної кризи, що вразила Білорусію в минулому році, в листопаді Олександр Лукашенко був змушений продати "Газпрому" за $2,5 млрд другу половину "Белтрансгазу": російська монополія, яка не один рік билася за цей актив за підтримки влади РФ, тепер повністю контролює білоруський напрямок транзиту газу в Європу. Але враховуючи, що Мінськ як і раніше гостро потребує грошей для виконання своїх соціальних зобов'язань, співрозмовники в уряді РФ розраховують на швидкі переговори про продаж російським структурам інших ласих шматків білоруської економіки - перш за все НПЗ і калійних активів.
У результаті Гуннар Віганд, за словами опозиціонера Віталія Римашевського, який зустрічався з ним, говорив про готовність ЄС запропонувати владі Білорусії план модернізації та фінансової підтримки. Зустрічні вимоги Брюсселя - звільнення політв'язнів і проведення парламентських виборів у цьому році відповідно до стандартів ОБСЄ. У разі ж відмови ЄС загрожує збільшити список нев'їзних до Європи білоруських чиновників до 350 і поставити питання про бойкот Заходом чемпіонату світу з хокею, який повинен пройти в Білорусії в 2014 році. В результаті, за даними мінського політолога Олександра Класковського, Гуннару Віганду було обіцяно випустити кількох політв'язнів і навіть провести деякі політичні реформи.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас