МВФ попередив про приховану загрозу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ попередив про приховану загрозу

Казна та Політика
1875
У Міжнародному валютному фонді попереджають, що без "застосування амбітних заходів у сфері економічної політики відновлення економіки України та її фінансова стабільність опиняться під загрозою". Про це йдеться в листі постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра першому віце-прем'єру Андрію Клюєву, направленому 31 січня - вже по завершенні останнього раунду переговорів у США. "В останні місяці спостерігається зростання тиску, в той час як низький рівень довіри до політики країни стримує приплив фінансування та інвестицій", - цитує текст листа агентство УНІАН.
Для того щоб уникнути "жорсткого фінансового та економічного стресу", Києву рекомендують вжити додаткових заходів з консолідації бюджету - зокрема, підняти ставку податку для громадян, чиї щомісячні доходи перевищують 10 мінімальних зарплат (тобто 9410 грн), з 17% до 20%. Треба також ліквідувати "податкові ями" в сфері справляння ПДВ та спеціальні режими оподаткування стосовно офшорних зон. Крім цього, в МВФ незадоволені темпами виконання Україною переходу на автоматичну систему повернення ПДВ, рекомендуючи до середини року автоматично виплачувати 75% суми відшкодування.
У МВФ упевнені, що навіть без відновлення програми співпраці Україні варто підвищити ціну газу для населення (на 30%) і теплокомуненерго (на 58%) з повним перенесенням цього підвищення на тарифи за опалення для споживачів. Однак навіть така корекція буде недостатньою, бо нові тарифи будуть покривати лише 25% ціни газу. Тому потрібно підвищувати ціну на 20% кожні півроку, аж до виходу на собівартість.
Після тривалої перерви МВФ знову рекомендує Нацбанку перейти до повністю вільного курсоутворення і дозволити банкам включати в розрахунок чистої відкритої позиції 10% резервів, оформлених під витрати від позик. Варто заборонити нарахування відсотків на неробочі кредити, а також дозволити перенесення податкових втрат на майбутній період на термін до п'яти років. Крім цього, уряду рекомендують внести зміни до закону "Про банкрутство", прописавши можливість позасудового вирішення спору. Банк "Київ" потрібно ліквідувати або злити з іншою установою, а також утриматися від створення державних фінансових інститутів (зокрема, іпотечних та земельних установ).
За минулі півроку позиція МВФ стала жорсткішою, визнають експерти. "Всього півроку тому у нас ще був стабільний платіжний баланс, а тепер всім, крім уряду, зрозуміло, що за підсумками року він буде у великому мінусі, а значить - будуть скорочуватися резерви НБУ. У такій ситуації рекомендації МВФ цілком логічні, а плавна девальвація гривні набагато краща, ніж неконтрольований обвал, про загрозу якого говорять у фонді", - впевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "МВФ залишився вірний принципам, закладеним в первісному меморандумі про співпрацю з Україною, в тому числі щодо виведення тарифів на газ на рівень собівартості. Ймовірно, за тривалої відсутності офіційної корекції цієї програми в МВФ визнали за необхідне вказати неофіційно на позиції, виконання яких відбувається неповною мірою", - вважає економіст "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас