Альтернатива російському газу є, але поки - лише теоретична — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альтернатива російському газу є, але поки - лише теоретична

Енергетика
837
У січні офіційний Київ заявив про зниження обсягів імпорту російського газу в 2012-13 роках і про пошук інших постачальників. Експерти вважають, що альтернатива російському газу існує, але поки - лише теоретична.
Темою одного з останніх засідань Ради національної безпеки і оборони України було газове питання. Як повідомила після завершення зустрічі секретар організації Раїса Богатирьова, прийнято рішення "відпрацювати додаткові заходи щодо диверсифікації джерел поставок природного газу". Незалежні експерти вважають, що таких джерел цілком достатньо. Але у нинішньої влади не вистачить політичної волі і компетентності, щоб скористатися ними.
Альтернативи російській монополії
Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, Київ скоротить закупівлі російського газу в нинішньому і наступному роках, якщо ціна на паливо не знизиться. Україна цілком може відмовитися від послуг Росії, знайшовши іншого постачальника або перейшовши на інші види енергії, вважають українські експерти. Зокрема, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук вважає за можливе співробітництво України в галузі газопостачання з Азербайджаном. У бесіді з кореспондентом Deutsche Welle Тодійчук пояснив, що до узбережжя Чорного моря азербайджанський газ можна транспортувати існуючими газопроводами, наприклад, транзитом через територію Грузії, а звідти постачати його в Україну в скрапленому вигляді.
Експерт попередив, що створення інфраструктури для скраплення газу та його відвантаження, а також будівництво LNG-терміналу з прийому газу в Україні можуть відкласти початок азербайджанських газопоставок на кілька років. Однак перші обсяги блакитного палива можна отримати вже через рік, використавши для виробництва зрідженого газу плавучі та мобільні системи.
Ще одним джерелом отримання газу Олександр Тодійчук назвав європейський спотовий ринок, "на якому газ дешевший за російський". Для транспортування палива, за словами експерта, можна використовувати газопроводи, які опинилися недозавантаженими в результаті зменшення обсягів прокачування газу по традиційному маршруту - зі сходу на захід. "Коридори, що з'єднують Росію з європейським ринком, є багатотрубними, і деякі з труб можна використовувати для прокачування газу в зворотному напрямку", - сказав Тодійчук. У свою чергу, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко 13 січня повідомив, що Україна почала переговори з Туреччиною про поставки газу по новому маршруту, і пообіцяв представити "конкретні пропозиції" до кінця поточного місяця.
Енергобезпека: теорія і практика
Всі ці проекти життєздатні, але поки можливість їх реалізації - лише теоретична, вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. Він упевнений, що українська влада не скористалася шансом, при якому можна було купувати російський газ "за економічно обґрунтованими цінами" у європейських енергетичних концернів. Для реверсних поставок газу з Європи, на його думку, перш за все необхідні "чітко відпрацьовані домовленості з компаніями ЄС". Однак замість переговорів з європейськими постачальниками газу українські чиновники продовжують вести дискусії з Москвою, тож "подібні заяви не більш, ніж пропагандистська риторика в переговорному процесі з росіянами", - впевнений Гончар.
Що ж стосується поставок скрапленого газу, то в організації цього процесу уряд України підійшов лише "до фінішу підготовки техніко-економічного обґрунтування проекту", нагадав директор енергетичних програм центру "Номос". Крім того, за його словами, LNG-термінал потрібно буде з'єднати з існуючою газотранспортною системою, "частину якої необхідно перевести на інший режим, або побудувати нові комунікації".
На думку Михайла Гончара, є три можливості диверсифікації поставок газу в Україну: збільшення видобутку місцевого українського газу, заміна газу на вугілля там, де це можливо, і одночасно пошук нових газових маршрутів. "При нинішній ціні на газ нам дешевше купувати його не в Росії, а в інших країнах. Наприклад, Туреччина купує газ в надлишку, а його транзит здійснюється по території України. То чому б не купувати газ у Туреччині?", - дивується експерт
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас