Україні обіцяють надбавку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні обіцяють надбавку

Казна та Політика
1080
Україні знову обіцяють економічний підйом, тільки якщо країна вступить в Єдиний економічний простір. Євразійський банк розвитку спрогнозував, що більш тісна інтеграція України з Росією, Білоруссю і Казахстаном дозволить країні прискорити темпи зростання економіки на 1,15 в. п. Позитивний ефект дійсно можливий, визнають експерти, але він залежить від зниження ціни газу і припливу російських інвестицій в інфраструктурні проекти. Без цих двох факторів економічного ефекту може і не бути.
Євразійський банк розвитку (ЄАБР) вчора представив дослідження, присвячене гіпотетичній участі України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП), створеному Росією, Білоруссю і Казахстаном. Цей аналіз є доповненням до результатів дослідження Інституту народногосподарського прогнозування РАН та Інституту економіки та прогнозування НАНУ (див. "Ъ" від 11 квітня 2011 року). Але якщо воно висвітлювало аспект впливу членства України в Митному союзі на розвиток двосторонньої торгівлі, то в новому дослідженні вивчаються наслідки можливого членства в ЄЕП для економіки.
Згідно з дослідженням, набуття чинності договору про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД, підписаного в кінці 2011 року, прискорить економічне зростання України на 0,65 в. п. на рік (з подальшим зниженням до 2030 року до 0,4 в.п.), Білорусі - на 0,2 в.п., тоді як темпи зростання ВВП Росії і Казахстану не зміняться. "По суті, цей договір спрямований лише на збереження ситуації, що склалася", - йдеться у звіті. При підписанні оновленого договору про ЗВТ зазначалося, що він здатний збільшити товарообіг між країнами на 35-40%. Для порівняння: у 2011 році реальний ВВП зріс приблизно на 5%, в 2012 році темпи зростання скоротяться приблизно до 3,9%. Очікується, що номінальний ВВП зросте до 1,5 трлн грн.
Більший ефект очікує Україну, якщо вона ризикне приєднатися до ЄЕП - річні темпи зростання ВВП прискоряться на 1,15 в. п. до 2015 року, а надалі темпи будуть знижуватися кожні п'ять років, аж до 2030 року - до 0, 99 в. п., 0,85 в. п., 0,73 в. п. При цьому автори звіту визнають, що створення єдиної валюти невигідно Україні, яка не зможе підтримувати експортерів. В результаті темпи зростання української економіки можуть скоротитися на 0,75 в. п., а до 2030 року і зовсім на 3,93 в. п. Ще більші проблеми автори звіту бачать у створенні зони вільної торгівлі України і Євросоюзу. Якщо в українському уряді заявляли, що такий крок дозволить прискорити темпи зростання ВВП на 2 в. п. на рік, то в ЄАБР дійшли до протилежних висновків. Країни ЄЕП будуть змушені ввести захисні заходи щодо української продукції, як результат, темпи зростання ВВП України сповільняться на 1,28 в. п. "Єдиний варіант, при якому українська економіка отримає позитивний ефект від створення ЗВТ з ЄС, - пряме субсидування з боку Євросоюзу", - наголошується в звіті.
Такі розрахунки дозволили авторам документа говорити про інтеграцію України в ЄЕП як про найбільш економічно обґрунтований варіант розвитку країни. У такому разі Україна зуміє до 2030 року наростити частку машинобудування в структурі економіки з 5,9% до 7,7%. Невідомо, чи враховує цей прогноз погіршення двосторонньої торгівлі з ЄС у разі приєднання України до ЄЕП. За словами одного з авторів звіту, директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця, "позитивний ефект від вступу в ЄЕП не з'явиться сам по собі - він можливий лише в разі реалізації значного обсягу спільних інвестиційних програм". Без таких програм, визнає пан Геєць, ефект участі України в ЄЕП "може бути набагато нижчим, навіть протилежним".
За словами директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, позитивний економічний ефект від участі України в ЄЕП досягається в основному за рахунок зниження цін на імпортні енергоресурси. "У такій ситуації Україна дійсно отримує швидкий економічний стимул, але натомість втрачає можливість диверсифікувати свій експорт, обмеживши його країнами ЄЕП. Втративши стимул до модернізації економіки, ми станемо остаточно залежні від постачальників енергоресурсів, наприклад, як Білорусь", - відзначає експерт.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас