Позитивна зовнішня кон'юнктура в четвер повернула "биків" на фондовий ринок України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позитивна зовнішня кон'юнктура в четвер повернула "биків" на фондовий ринок України

Фондовий ринок
125
Фондовий ринок України завершив торговельну сесію четверга активним зростанням, активізації на біржах "бичачих настроїв" сприяла позитивна кон'юнктура на основних закордонних фондових ринках: індекс "Української біржі" (УБ) за підсумками дня додав 2,83% і склав 1437,42 пункту, індекс ПФТС виріс на 1,23% - до 530,98 пункту.
Обсяг торгів на фондовому ринку УБ становив 84,6 млн грн, ПФТС - 616,4 млн грн.
Серед індексних паперів УБ в лідери зростання вийшли акції Єнакіївського метзаводу, що подорожчали за підсумками дня на 15,99%. Значне підвищення вартості було зафіксовано і за акціями Укрсоцбанку (+4,47%), "Азовсталі" (+4,3%), Алчевського меткомбінату (+4,15%).
У "червоній зоні" завершили сесію тільки акції "Укртелекому" (-1,14%).
В індексному кошику ПФТС найбільше підвищення вартості зафіксовано за паперами "Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу" і Єнакіївського метзаводу, додавши за день 16,77% і 11,97% відповідно.
Зниження вартості продемонстрували акції Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (-0,49%).
Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію на ринку, аналітик інвесткомпанії "Альтана Капітал" Сергій Белясов повідомив, що позитивний настрій на внутрішньому ринку, на відміну від закордонних фондових майданчиків, почав домінувати ще з самого відкриття сесії. При цьому купівельна активність демонструвала зростання більшу частину дня, чому багато в чому сприяли позитивні новини з Європи: Франція і Іспанія, яким в минулі вихідні агентство S&P знизило кредитні рейтинги, успішно пройшли тест на довіру з боку інвесторів, розмістивши свої середньо- і довгострокові зобов'язання в більших обсягах, ніж прогнозувалося, при зниженні вартості запозичень.
На думку начальника інвестиційно-аналітичного відділу інтернет-брокера iTrader Ігоря Сабадахи, хорошим стимулом для покупок, крім того, виступила позитивна квартальна звітність американських фінансових гігантів Morgan Stanley і Bank of America, а також американська статзвітність.
"В результаті хвиля позитиву надихнула біржових гравців по всьому світу, і в більшості акцій сьогодні спостерігалося впевнене спекулятивне зростання, збільшення торговельних обсягів. Український ринок не залишився осторонь такого тренда і за підсумками дня продемонстрував хорошу висхідну динаміку", - сказав він.
Експерт також додав, що поза всякими сумнівами, похвали заслуговує Європейський центробанк. Його дії в майбутньому будуть оцінюватися ринками більш значно, оскільки новий глава ЄЦБ довів свою здатність стабілізувати ситуацію.
У той же час С. Белясов зазначив, що закордонні ринки очікують технічну корекцію після кількох вдалих сесій. На цьому фоні і під впливом продажів на світових ринках індекс УБ ближче до завершення торгів у четвер розгубив частину досягнутих позицій.
Відзначаючи лідерство у зростанні акцій Єнакіївського МЗ, С. Белясов вважає, що папери відновлювалися у вартості після майже тижневого падіння.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас