Адвокат: Закриття справи проти Кучми - це не виправдання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адвокат: Закриття справи проти Кучми - це не виправдання

Кримінал
312
Закриття Печерським судом справи за обвинуваченням Леоніда Кучми в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе не є виправданням проти екс-президента України.
Про це заявила виданню Дзеркало тижня адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.
"Скасування постанови про порушення кримінальної справи проти Кучми - це не те саме, що виправдання колишнього президента України. Суд не давав оцінки дій Кучми по суті, а лише вирішив вважати дії першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна такими, що не відповідають закону, оскільки постанову про порушення кримінальної справи проти Кучми підписав саме він", - підкреслила адвокат.
Теличенко впевнена, що справа проти Кучми і далі буде використовуватися в політичних цілях.
Крім того, Теличенко впевнена в незаконності закриття справи.
"Рішення Печерського суду є незаконним. Від імені Мирослави Гонгадзе воно буде оскаржене в Апеляційному суду. На жаль, ілюзій щодо Апеляційного суду Києва немає - він скомпрометував себе не менше, ніж Печерський", - вважає адвокат.
Раніше Віктор Пшонка заявив, що Генеральна прокуратура України не згодна з закриттям кримінальної справи проти екс-президента Леоніда Кучми за звинуваченням у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році і вже в найближчий понеділок оскаржить рішення суду.
Звинувачення Кучмі Генпрокуратура пред'явила навесні 2011 року. Екс-президент обвинувачувався в тому, що віддав високопоставленим співробітникам МВС незаконні розпорядження, які призвели до вбивства журналіста. Захист Кучми, який відкидає свою причетність до смерті Гонгадзе, в листопаді оскаржив постанову про порушення справи.
Відомий журналіст Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року в Києві. У листопаді того ж року його обезголовлене тіло було виявлене в лісі поблизу міста Тараща Київської області. Незабаром після цього було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті Кучми, який обіймав у той час пост президента України. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися" з журналістом. Також на плівках фігурує голос, схожий на голос чинного спікера Ради Володимира Литвина.
Після "помаранчевої" революції та зміни влади, на початку 2005 року, наклав на себе руки колишній глава МВС Юрій Кравченко, який також фігурує на "плівках Мельниченка". Екс-міністра пізніше назвали головним замовником вбивства.
У 2008 році троє колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - підлеглі генерала Олексія Пукача - були визнані винними в скоєнні вбивства журналіста і засуджені до різних термінів тюремного ув'язнення. У липні 2009 року був арештований сам Пукач, який в процесі слідства зізнався, що власноруч задушив журналіста. В даний час над Пукачем триває суд, який проходить у закритому режимі.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас