Названі найвпливовіші українці року, що минає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названі найвпливовіші українці року, що минає

1001
Журнал "Фокус" представив свіжий рейтинг 200 найвпливовіших українців. Перше місце рейтингу як і раніше посідає президент країни Віктор Янукович, але більшість учасників помітно змінили свої позиції в залежності від своєї близькості до гаранта.
У порівнянні з минулим роком, представників сходу України у списку стало ще більше. Вони займають половину місць в першій двадцятці рейтингу. На думку журналу, клани, що існували на Донбасі, практично в повному складі перекочували до Києва. Так, депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко, якого називають сірим кардиналом вітчизняного бізнесу, за рік піднявся в рейтингу "Фокуса" з п'ятого на друге місце, відсунувши найбагатшого українця Рината Ахметова і главу президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна.
З другого на сьоме місце в рейтингу перемістився прем'єр-міністр Микола Азаров, втративши прихильність президента через непопулярні економічні реформи. У той же час помітно зріс вплив людей, близьких до сім'ї президента. Так, старший син глави держави Олександр Янукович зайняв шосту позицію в списку. А його ставленики - Сергій Арбузов в Національному банку (№16), Олександр Клименко в Державній податковій адміністрації (№27) та Віталій Захарченко в МВС (№26) - зосередили у своїх руках фактично всю силову і фінансову міць країни.
Стабільність демонструє соратник Януковича - генеральний прокурор Віктор Пшонка. А ось його заступник Ренат Кузьмін за рік піднявся з 23-ї на 16-у позицію.
Ситуація, що склалася з "леді Ю", заслуговує на окрему увагу. Незважаючи на утримання в СІЗО, низку порушених кримінальних справ і безперервні суди, на думку редакції, за цей рік лідер опозиції посилила свій вплив і піднялася з 9-го на 5-е місце в рейтингу Фокуса. Торік вона була нехай і головним, але все ж звичайним опозиціонером, який не міг суттєво впливати на події. Слідом за Юлією Тимошенко в рейтингу піднявся і її соратник Олександр Турчинов, який, по суті, став лідером опозиційної сили. Він займає 29-е місце, в минулому році був 75-м.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас