Білорусь отримала мільярдний кредит від Сбербанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь отримала мільярдний кредит від Сбербанку

Казна та Політика
291
Кредит Сбербанку і Євразійського банку розвитку (ЄАБР) в розмірі мільярд доларів надійшов у Білорусію на рахунок "Білоруськалію". Про це, як повідомляє БелТА, заявив голова правління "БПС-Сбербанку" Василь Матюшевський.
За його словами, "Білоруськалій" буде сам визначати, як використовувати позикові кошти. Тим часом раніше повідомлялося, що влада може використовувати кошти для поповнення валютних резервів. Частка Сбербанку в кредиті склала 900 мільйонів доларів, ЄАБР - 100 мільйонів доларів.
"Інтерфакс" нагадує, що договір про синдикований кредит був підписаний 18 листопада 2011 року. Білоруська сторона як заставу надала 51 відсоток акцій "Нафтану" - одного з двох нафтопереробних заводів країни.
Спочатку обговорювалася застава у вигляді акцій самого "Білоруськалію", проте Мінськ відмовився від такого варіанту. Білорусь запропонувала замість цього спеціальні цінні папери, які планувалося після випуску віддати "Білоруськалію", щоб підприємство могло надати їх як заставу.
Наприкінці листопада антикризовий фонд ЄврАзЕС погодив передачу Мінську 440 мільйонів доларів - другого траншу з кредитної лінії в розмірі 3 мільярдів доларів. Крім цього у вересні Білорусь отримала пільговий кредит від Китаю в розмірі мільярда доларів, який буде витрачений на інфраструктурні проекти.
В результаті економічної кризи білоруський рубль з березня цього року знецінився відносно основних валют в три рази. Зокрема, долар подорожчав з 3 до 8,5 тисячі рублів. За прогнозами Міністерства економіки, в 2012 році американська валюта може подорожчати ще в три рази - до 22 тисяч білоруських рублів за долар.
Такий сценарій можливий у тому випадку, якщо надати державну підтримку всім нужденним підприємствам, для чого необхідно емітувати 30 трлн рублів (близько 3,5 мільярда доларів). Інфляція в такому випадку в наступному році складе 218 відсотків. Міністерство пропонує скоротити програму держпідтримки, в результаті чого емісія складе 7 трильйонів рублів (0,8 мільярда доларів). При такому розвитку подій зростання споживчих цін прогнозується на рівні 19 відсотків. Станом на початок грудня цього року інфляція склала 100 відсотків.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас