Експерти: Негативна оцінка Moody's не позначиться на пересічних українцях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Негативна оцінка Moody's не позначиться на пересічних українцях

Казна та Політика
564
Те, що агентство Moody's переглянуло прогноз рейтингів України зі "стабільного" до "негативного", не вплине на пересічних українців, але може негативно позначитися на інвестиційному кліматі країни і знизити рейтинги українських компаній і банків, вважають експерти.
"Якщо прогноз негативний, то більш ймовірний перегляд рейтингу вниз, ніж вгору. Рейтинг на більшість громадян України безпосередньо не впливає. Він впливає на державних і приватних інвесторів, тому що жодна приватна організація не може мати рейтинг вищий, ніж державний. Тобто якщо буде знижений державний рейтинг, то автоматично знизяться всі рейтинги банків та українських компаній", - пояснив Фокус.ua старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
При цьому експерт додає, що пониження рейтингу України могло б ускладнити зовнішні запозичення України, але не за нинішньої економічної ситуації в Європі. "Погіршення рейтингу могло б вплинути на зовнішні запозичення України. Але через ту ситуацію, яка є в Європі з боргами, позичати за тією ставкою, яку Україна вважає для себе нормальною, і до заяви Moody's було не можна", - вважає Олександр Жолудь.
Про ускладнення зовнішніх запозичень говорить і колишній міністр економіки України Сергій Терьохін. "Всі ці рейтингові агентства, коли вони дають такі оцінки, орієнтуються тільки на фінансовий ринок. Тобто українські запозичення за кордоном стануть менш цікавими. І хто їх на руках має і захоче продати на вторинному ринку, заплатить більшу маржу страховикам і отримає менший дохід. Зрозуміло, що нові виписки державних паперів будуть менш привабливими, ніж були раніше", - сказав він Фокус.ua, коментуючи погіршення прогнозу рейтингів України.
Фінансовий аналітик Ерік Найман з висловленою попередніми експертами думкою згоден. Крім того, він підкреслює, що оцінка Moody's - поганий знак для інвесторів. "Це ускладнить можливості зовнішнього запозичення України, українськими компаніями і бізнесом. Це найголовніше. Відповідно, це не самий хороший знак для інвестора, який розглядає Україну як об'єкт інвестицій", - підкреслив він у коментарі Фокус.ua.
Нагадаємо, рейтингове агентство Moody's Investor's Service переглянуло прогноз щодо рейтингів боргових зобов'язань уряду України в національній та іноземній валюті "B2" з "стабільного" на "негативний".
Зниження прогнозу пов'язано з ризиками у сфері бюджетного фінансування України і надходження зовнішньої ліквідності, а також знижувальними ризиками для економічного зростання та політичної стабільності країни.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас