ЄЦБ схвалює рішення влади ЄС про створення бюджетного союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ схвалює рішення влади ЄС про створення бюджетного союзу

Казна та Політика
297
Європейський центробанк (ЄЦБ) схвалює рішення лідерів Євросоюзу створити союз бюджетної стабільності, що передбачає автоматичні санкції за порушення бюджетної дисципліни, йдеться в місячній доповіді регулятора, пише РИА Новости.
Лідери ЄС на саміті в Брюсселі 8-9 грудня домовилися про створення союзу бюджетної стабільності на основі договору, який передбачає посилення контролю за витрачанням бюджетних коштів та обсягами держборгу. У рамках нового союзу пропонується ввести автоматичні санкції проти країн, що порушують бюджетну дисципліну.
До нового договору висловили бажання приєднатися 17 країн єврозони, а також Болгарія, Чехія, Данія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія і Швеція, - але тільки після узгодження пропозицій на рівні національних урядів. Небажання висловила лише Великобританія. Передбачається, що деталі угоди про бюджетний союз будуть опрацьовані до березня 2012 року. Далі необхідні документи будуть розіслані країнам, що побажали вступити в союз, - вони, в свою чергу, повинні внести нововведення в національне законодавство.
Всім країнам єврозони необхідно терміново "зробити зусилля на самій межі можливостей" для підтримки фінансової стабільності в регіоні.
"Новий бюджетний союз, що зводить воєдино фундаментальні затвердження фіскальних правил і зобов'язання в галузі бюджетної політики, які раніше зробили держави зони євро, - це головна умова для відновлення нормального функціонування фінансових ринків", - відзначає центробанк.
При цьому члени ради керуючих ЄЦБ зазначили, що владі єврозони необхідно вжити додаткових заходів, крім створення бюджетного союзу, зокрема, провести структурні реформи. На думку регулятора, реформи на ринку праці мають полягати в підвищенні еластичності рівня зарплат, тоді як на товарному ринку європолітиків необхідно сконцентруватися на знятті бар'єрів для підвищення конкурентоспроможності.
Коментуючи макроекономічні перспективи, члени ради керуючих ЄЦБ відзначили, що чекають повільного відновлення економічної активності в 2012 році, підтримку якому, зокрема, надаватимуть дуже низькі базові процентні ставки світових фінансових регуляторів, а також заходи підтримки фінансового сектора, що проводяться європейською владою.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас