Митний союз: Україні треба проконсультуватися з Росією перед створенням ЗВТ з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний союз: Україні треба проконсультуватися з Росією перед створенням ЗВТ з ЄС

350
Україна має проводити консультації з державами-учасниками Митного союзу і з Росією перед підписанням угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.
Таку думку на конференції "Перспективи євразійської інтеграції України" висловив відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв.
"Повинен сказати, що українське керівництво офіційно ухиляється поки від проведення будь-яких переговорів щодо участі в наших інтеграційних процесах і, як ми бачимо, продовжує стару лінію... - зону вільної торгівлі з Європейським Союзом", - цитує Глазьєва Інтерфакс-Україна.
При цьому Глазьєв підкреслив, що керівництво України також не веде консультацій ні з Митним союзом, ні з Росією щодо можливих наслідків участі України в зоні вільної торгівлі з ЄС. "Взагалі кажучи, по тій угоді, підписаній в Санкт-Петербурзі місяць тому, будь-яка сторона, якщо вона укладає з якоюсь третьою стороною, тим більше такою великою як ЄС, преференційне угоду про ЗВТ, вона зобов'язана провести консультації з партнерами", - сказав Глазьєв.
Він також додав, що в Митному союзі не можуть бути байдужими до того, "на яких умовах Україна збирається підписувати угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом... Є ризики, що входження України у відносини вільної торгівлі з Європою призведе до розмивання відносин вільної торгівлі з Митним союзом та іншими державами СНД, які цю угоду підписали".
За словами Глазьєва, безпосередній ефект участі України в Митному союзі з Росією, Білоруссю і Казахстаном дозволив би Україні збалансувати свої платіжні відносини з зовнішнім світом за рахунок поліпшення торгівлі приблизно на 9 млрд. доларів за попередніми розрахунками.
Глазьєв вважає, що Україні необхідно прийняти політичне рішення про участь у Митному союзі і єдиний економічний простір в рамках СНД, оскільки українському суверенітету більше загрожує участь в ЄС, що підтверджується нинішньою ситуацією в деяких країнах ЄС, де національний уряд фактично очолюють єврокомісари.
"З моєї точки зору, приєднання України до договірно-правової базі Митного союзу і єдиного економічного простору будь-яких технічних чи юридичних проблем не становить", - підкреслив Глазьєв.
Він також сказав, що в п'ятницю буде прийнято рішення про приєднання Росії до Світової організації торгівлі, і "тим самим знімається останній аргумент наших опонентів, які заявляли, що Росія не член СОТ, а Україна член СОТ, ми перебуваємо на різних рівнях міжнародного права, і це перешкоджає інтеграції".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас