Українсько-білорусько-російський консорціум в 2012р почне спільне виробництво трамваїв в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українсько-білорусько-російський консорціум в 2012р почне спільне виробництво трамваїв в Україні

421
Білоруський виробник міського транспорту "Белкоммунмаш", українська корпорація "Богдан" і російська компанія "Росукрелпром" створили консорціум для реалізації проекту спільного виробництва сучасних трамваїв.
Як повідомив президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук під час презентації трамвая майбутнього виробництва консорціуму в Києві у четвер, цьому передували переговори, за результатами яких прийнято рішення про організацію спільного виробництва сучасного трисекційного трамвая з низьким рівнем підлоги.
"Планується, що локалізація виробництва вже на першому етапі перевищить 50%, що дозволить поставляти цю продукцію і на експорт", - зазначив О. Свинарчук.
В рамках співпраці планується, що виробництво кузовів трамваїв буде здійснюватися в Україні, а комплектуючі, у тому числі електрообладнання, поставлятимуться білоруськими та російськими партнерами. При цьому "Росукрелпром" буде також займатися дистрибуцією трамваїв, що випускаються в Україні, на території Росії.
За словами представників учасників консорціуму, необхідність в оновленні трамвайного парку українських міст назріла вже давно. Зокрема, на початок поточного року парк трамваїв в Україні налічував 2,847 тис. одиниць, з яких 2,51 тис. експлуатується більше 20 років. У тому числі в Києві трамвайний парк складає 522 вагони, з них 505 вагонів старші 20 років.
Як повідомив журналістам віце-президент корпорації "Богдан" Володимир Гунчик, кузова трамваїв будуть вироблятися на потужностях корпорації "Богдан" в Луцьку, а остаточне складання трамваїв буде проводитися в Києві, імовірно на потужностях київського заводу "Електротранспорт".
Трамвай, який був презентований в рамках засідання міжурядової українсько-білоруської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва за участю першого віце-прем'єра України Андрія Клюєва та першого заступника прем'єр-міністра Білорусі Володимира Семашка, буде експлуатуватися в Києві, можливо на лінії швидкісного трамвая.
Трамвай двостороннього руху серії 843, що випускається "Белкоммунмаш", має модульну конструкцію кузова, сучасний дизайн, низький рівень підлоги становить 80% площі салону, входи у вагон оснащені пандусами для пасажирів з обмеженими можливостями. Пасажиромісткість трамвая становить 248 місць, у тому числі 66 - для сидіння. Конструктивні особливості трамвая дозволяють економити до 50% електроенергії.
Виробництво трамвая в Україні планується почати в наступному році, і рівень локалізації вже на першому етапі перевищить 50%. Планується, що трамваї, крім України, будуть поставлятися в Росію та країни Східної Європи.
"Але в першу чергу необхідно забезпечити Україну", - підкреслив В. Гунчик.
За його словами, вартість трамвая, що випускається в Україні, може скласти до $2 млн, при цьому для порівняння він навів вартість сучасного трамвая Skoda - 2,8 млн євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас