Росія і Євросоюз погодили покроковий план скасування віз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Євросоюз погодили покроковий план скасування віз

Казна та Політика
396
Росія і Євросоюз погодили покроковий план переходу до безвізового режиму, пише "Комерсант". Як повідомили виданню в МЗС РФ, про початок реалізації цього плану буде оголошено на саміті Росія-ЄС у Брюсселі 15 грудня.
Документ під назвою "Спільні кроки з переходу до безвізового режиму короткострокових поїздок громадян РФ і ЄС" розбитий на чотири блоки. У розділі "Захищеність документів, включаючи біометрію" йдеться про необхідність введення біометричних паспортів, які відповідають вимогам Міжнародної асоціації цивільної авіації. Також сторони зобов'язуються оперативно передавати в Інтерпол інформацію про загублені і викрадені посвідчення особи.
Блок "Незаконна міграція, включаючи реадмісію" присвячений спільній боротьбі з нелегальними мігрантами. У ньому ж йдеться про розробку системи збору та аналізу даних, яка допоможе у цій діяльності.
Як наголошується в розділі "Громадський порядок, безпека та правове співробітництво", Росія і ЄС збираються спільно боротися з тероризмом і корупцією. У блоці "Зовнішні зв'язки" сторони зобов'язуються надати своїм громадянам рівні права в перетині кордонів, а також захищати від дискримінації представників меншин.
За даними "Комерсанта", останнім часом дипломати обговорювали, що робити після того, як всі вимоги "Спільних кроків" будуть виконані. Росія пропонувала відразу ж почати розробку документа про скасування віз, тоді як європейці наполягали на тому, що виконання пунктів плану тільки "відкриє можливість для початку переговорів про угоду".
У результаті в "Спільних кроках" написали, що після виконання плану "сторони відповідно до внутрішніх процедур приймуть рішення про початок переговорів щодо угоди про скасування віз". Як зазначає "Коммерсант", це означає, що Росія може почати розробку угоди про скасування віз у будь-який момент, а ЄС потрібно отримати згоду всіх країн-членів. На виконання покрокового плану, за оцінками дипломатів, піде рік.
Як зазначає газета, запровадженню безвізового режиму може перешкодити ситуація з правами людини в Росії. Так, в узгодженому плані йдеться, що при обговоренні скасування віз буде враховуватися "взаємозв'язок між еволюцією міграційних потоків і захистом прав людини та основних свобод, а також дотриманням верховенства права". За даними "Коммерсанта", Росія наполягала на вилученні цього пункту, однак європейці відмовилися прибрати його.
Саміт Росія-ЄС відкриється в Брюсселі 14 грудня. У ньому візьме участь президент РФ Дмитро Медведєв. За даними Europe Online Magazine, європейці планують обговорити з Медведєвим у тому числі й ситуацію навколо виборів до Держдуми, підсумки яких опозиція називає сфальсифікованими.
Росія обговорює питання скасування віз з Євросоюзом з 2005 року. На думку президента РФ, візи заважають розвитку співробітництва між країнами. Він називав візи "реальним рудиментом минулого". Втім, поки європейські країни погодилися лише видавати росіянам п'ятирічні візи.
Президент Німеччини Крістіан Вульф в листопаді 2011 року заявив, що візовий режим не буде повністю скасовано в найближчій перспективі. Президент Франції Ніколя Саркозі говорив, що на врегулювання питання піде 10-15 років.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас