Європі потрібні короткострокові заходи для виходу з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європі потрібні короткострокові заходи для виходу з кризи

Валюта
499
Європа потребує короткострокових заходів для виходу з нинішньої боргової кризи, вважає заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, пише РИА Новости.
"Основна проблема пов'язана з певною розбалансованістю між більшістю пропонованих рішень і станом самої проблеми: через вплив кризи суверенного боргу на положення всієї банківської системи ЄС Європа потребує короткострокових, швидких і масштабних заходів", - оцінив Сторчак підсумки недавнього саміту лідерів єврозони в ексклюзивному інтерв'ю РИА Новости в понеділок в Мехіко.
Однак якщо почитати документи, пов'язані з рішеннями європейців щодо цього за останні півроку, то видно, що більша їх частина пов'язана якраз із заходами довгострокового характеру, сказав заступник міністра.
"Ці всі заходи зрозумілі, вони йдуть в руслі теорії та практики бюджетної консолідації, наведення порядку в бюджетному законодавстві окремих країн ЄС аж до вживання санкцій до порушників. Але це добре на перспективу, в той час як фінансові розриви, пов'язані з необхідністю обслуговування заборгованості периферійних країн Європи, потрібно вирішувати сьогодні, зараз", - підкреслив Сторчак.
При цьому, судячи з останніх заяв, європейці почули думку країн, що не входять в єврозону, про необхідність більшої координації своєї фінансової та макроекономічної політики з МВФ, продовжив чиновник Мінфіну. "Це я побачив в останній заяві в частині готовності європейських країн, що мають стійке фінансове становище, образно кажучи, "скинутися" і передати частину фінансового ресурсу, яким вони володіють, в розпорядження МВФ", - додав Сторчак.
За його словами, за рахунок цих ресурсів, які повинні сприяти притоку в МВФ коштів з боку країн, що не входять в ЄС, може утворитися певне потужне кредитне "плече".
Сторчак зазначив, що всередині G-20 рішення про колективні дії поки не ухвалене, і зараз йде дискусія. "Вірогідність того, що саме через можливості МВФ буде зроблена спроба врегулювати боргову кризу в окремих країнах єврозони, є дійсно високою", - зауважив заступник міністра.
Однак навіть у найближчому наближенні не можна сказати, чи принесе цей захід успіх, тому що МВФ з кризами такого масштабу ще не стикався, сказав Сторчак. "Одна справа було вирішувати питання з борговою кризою країн Латинської Америки на початку вісімдесятих і дев'яностих років, приблизно такі ж масштаби були наприкінці дев'яностих, пов'язані з ситуацією в Азії та складною ситуацією, в якій опинилася наша країна в той період, але це все-таки масштаби проблем на порядок менші в порівнянні з тим, що потрібно буде робити в Європі з Італією, наприклад", - додав він.
"Якби мова йшла тільки про ситуацію навколо Греції, вважаю, що дії були б більш енергійними і різкими, але насправді ми маємо те, що маємо", - резюмував Сторчак.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас