ВВП США може показати в IV кварталі високі темпи зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП США може показати в IV кварталі високі темпи зростання

Казна та Політика
209
Американська економіка може продемонструвати в поточному кварталі максимальні темпи зростання з квітня-червня 2010 року, хоча окремі ризики, у тому числі і можливість економічного спаду в Європі, погіршують прогнози, пише газета The Wall Street Journal.
За останні дні декілька економістів підвищили прогнози зростання ВВП США на четвертий квартал 2011 року, відзначивши більш сильні, ніж очікувалося, показники споживчих витрат, роздрібних продажів і так далі.
Експерти Goldman Sachs підвищили свій прогноз для темпів економічного підйому США в цьому кварталі до 3,7% з 3,5%.
Аналітики Nomura Global Economics поліпшили прогноз зростання американської економіки до 3,9% - найвищого показника з початку відновлення економіки після кризи, з очікуваних раніше 3,7%.
Прогнозовані темпи зростання ВВП США набагато вищі, ніж очікувалося кілька місяців тому, коли боргові проблеми єврозони почали поглиблюватися.
Опитування експертів, що проводилося WSJ в жовтні, показало, що вони очікують збільшення американського ВВП лише на 2% в четвертому кварталі. Тоді в інвесторів дійсно були причини робити слабкі прогнози, оскільки показники третього кварталу давали мало надії на можливість прискорення економічного зростання.
Проте в даний час ситуація в економіці виглядає краще. Фондовий ринок США надолужив свої збитки, незважаючи на те, що нові побоювання щодо Європи спровокували чергове падіння ринку в понеділок. Споживча довіра в США збільшилася, що стимулює витрати американців. Компанії не тільки нарощують продажі, але й поповнюють свої запаси, що істотно скоротилися за останній час.
Роздрібні продажі в США виросли в жовтні на 0,5%, порівняно з вереснем, і підвищилися на 7,2% до минулого року, показали дані міністерства праці США. У вівторок буде опублікований листопадовий звіт про роздрібні продажі, і, за оцінками експертів, вони збільшилися минулого місяця на 0,5%.
Лише два місяці тому аналітик T. Rowe Price Алан Левенсон прогнозував зростання ВВП США в четвертому кварталі на рівні менше 2%, тепер його прогноз становить 3,5-4%.
Незважаючи на поліпшення прогнозу, експерт відзначає, що темпи зростання на рівні 3,5% навряд чи є новим трендом і можна очікувати істотного ослаблення підйому на початку наступного року - до менше 2%.
Багато економістів бачать більше причин для збереження обережності, ніж для оптимізму. Опитування аналітиків, проведене WSJ в листопаді, показало, що 92% респондентів вважають, що єврозона вже знаходиться в стані рецесії або близька до нього.
Негативні сигнали також надходять з Китаю та Бразилії, зокрема, про ослаблення виробничої активності в цих країнах.
Деякі експерти також сумніваються в тому, що американські споживачі продовжать утримувати витрати на нинішньому рівні. Норма заощадження в США скоротилася до 3,5% в жовтні, в порівнянні з 5,2% на початку року.
Економісти очікують, що після сильного четвертого кварталу американська економіка сповільнить зростання на початку наступного року. У першому кварталі, за середніми прогнозами, ВВП США збільшиться на 2,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас