РФ підпише документ про вступ до СОТ 16 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ підпише документ про вступ до СОТ 16 грудня

Казна та Політика
196
Підписання документа про вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ) очікується 16 грудня, повідомив сьогодні журналістам постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов. Практично одночасно з самітом Росія-ЄС в Женеві відкриється конференція, де 16 грудня відбудеться підписання відповідного документа на міністерському рівні, сказав він.
Росія веде переговори про членство в СОТ з 1993 р., залишаючись найбільшою в світі економікою за межами організації. США і Євросоюз неодноразово заявляли, що Росія буде прийнята до СОТ до кінця 2011 р., однак проблеми в переговорах Росії і Грузії до останнього цьому перешкоджали.
9 листопада 2011 р. Росія і Грузія підписали в Женеві за посередництва Швейцарії пакет міжурядових угод, які зняли останню перешкоду на шляху Росії до СОТ. Одна з них стосується міжнародного моніторингу товарообігу по територіях Абхазії і Південної Осетії. Згідно з другою, компанія, що здійснює моніторинг, буде підзвітна нейтральній стороні - Швейцарії. Третій документ передбачає обмін нотами, пов'язаними з умовами діяльності компанії, що здійснює моніторинг.
Слід зазначити, що ЄС і США зацікавлені в тому, щоб Росія стала членом СОТ. "Це сильна економіка, і ми хочемо, щоб вона підкорялася порядкам, прийнятим у СОТ", - сказав директор департаменту зовнішньої служби ЄС зі "Східного партнерства", Росії, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Гуннар Віганд.
Зазначимо, що різка згода Грузії пустити Росію в СОТ може бути пов'язана з тиском, який європейська влада чинила проти Тбілісі. Видання Wall Street Journal повідомило, що наприкінці жовтня Тбілісі відвідав Віганд. Він передав владі республіки послання, в якому від Грузії вимагали піти на поступки Росії, заявило виданню джерело в Тбілісі. В іншому випадку Віганд пригрозив, що Москву пустять до СОТ і без згоди Грузії, однак для влади республіки це стане політичною поразкою.
Нагадаємо, європейський комісар з торгівлі Карел де Гюхт 21 жовтня повідомив, що Росія і ЄС досягли угоди, яка відкриває РФ дорогу для приєднання до СОТ до кінця 2011 р.
Передбачається, що Росія повинна остаточно вступити в СОТ до 23 липня 2012 р. За оцінками Світового банку, якщо Росія увійде до СОТ, її економіка виросте на 11% в довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас