Експерт: Дії рейтингових агентств спрямовані на посилення тиску на Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дії рейтингових агентств спрямовані на посилення тиску на Європу

Казна та Політика
209
Лідер соціалістів у Європарламенті Мартін Шульц попросив Єврокомісію вжити заходів щодо "домінуючої і спрямованої проти правил конкуренції позиції" міжнародних рейтингових агентств, повідомляє в четвер агентство France Presse.
За його словами, необхідно, щоб Європейська комісія з цінних паперів та фінансових ринків (ESMA) "провела розслідування останніх дій, що стосуються оцінок країн - членів ЄС, і їх відповідності існуючим європейським правилам".
Агентство S&P в ніч на вівторок прийняло рішення помістити в список на пониження довгострокові боргові суверенні рейтинги 15 з 17 країн зони єдиної європейської валюти. Зокрема, в списку опинилися всі країни єврозони з найвищим кредитним рейтингом ("ААА"): Німеччина, Франція, Нідерланди, Австрія, Фінляндія та Люксембург.
До списку не потрапили лише Греція, чий рейтинг був знижений агентством до "сміттєвого" ще в липні, і Кіпр, чий довгостроковий кредитний рейтинг був підтверджений на рівні "ВВВ" з "негативним" прогнозом.
"Мова йде про те, щоб оцінити, чи порушують ці дії (рейтингових агентств) європейське законодавство і чи можуть бути подані вимоги про компенсацію", - заявив Шульц. "Ми не можемо прийняти дії цих рейтингових агентств, які з допомогою преси в останні дні поширюють неправдиву спекулятивну інформацію, яка може загрожувати, якщо не знищити, внутрішній ринок", - додав він.
"Дивно, що такі повідомлення завжди з'являються перед самітами ЄС, і здається, що публікуються навмисно. На мій погляд, це не збіг, а навмисні дії з боку (рейтингових) агентств, націлені на посилення тиску на Європу в ці тяжкі часи", - зазначив євродепутат.
Пізніше, в ніч на четвер, S&P повідомило про можливе зниження рейтингів найбільших банків єврозони, зокрема Deutsche Bank, Commerzbank, Societe Generale, BNP Paribas, Intesa Sanpaolo, Unicredit. Також агентство помістило в список на перегляд з можливим пониженням рейтинг самого Євросоюзу, який в даний час перебуває на рівні "ААА". Поміщення в список на можливе пониження означає, що рейтинг з 50-відсотковою ймовірністю може бути знижений протягом 90 днів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас