Сьогодні відбудеться конкурс з продажу 25% акцій "Київенерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні відбудеться конкурс з продажу 25% акцій "Київенерго"

Фондовий ринок
314
Сьогодні о 14:00 відбудеться конкурс з продажу 25% акцій ВАТ "Київенерго". Як повідомляє прес-служба ФДМУ, в конкурсі візьмуть участь ВАТ "Полтаваобленерго" і компанія DTEK Holdings Ltd. Стартова ціна продажу акцій ВАТ "Київенерго" становить 432,3 млн грн.
Конкурс транслюватиметься online на офіційному сайті ФДМУ. Конкурс мав відбутися 25 листопада. Але ФДМУ переніс його на 9 грудня для додаткової перевірки інформації, наданої учасниками аукціону.
Колишній голова ФДМУ Олександр Бондар заявляв, що перенесення конкурсу з продажу 25% акцій "Київенерго" пов'язане з лобіюванням Фондом державного майна України (ФДМУ) інтересів власників "Полтаваобленерго". За даними учасників ринку, "Полтаваобленерго" підконтрольна бізнесменам Ігорю Коломойському та Костянтину Григоришину.
Нагадаємо, що Антимонопольний комітет України залишив заявку "Полтаваобленерго" без розгляду. Вчора в АМКУ РБК-Україна повідомили, що повторно за дозволом від "Полтаваобленерго" не зверталися. У ФДМУ, в свою чергу пояснили, що дозвіл від АМКУ на цьому етапі конкурсу не потрібен. Він буде необхідний вже після оплати акцій, виставлених на конкурс.
Зазначимо, генеральний директор ДПЕК, яка володіє 25,06% "Західенерго", 46,82% "Київенерго", 30,06% "Донецькобленерго" і 47,55% "Дніпроенерго" Максим Тимченко раніше говорив про "жорсткі" умови тендера. "Я думаю, що ціна дивно висока для поточних умов, враховуючи такий великий обсяг інвестиційних зобов'язань", - сказав він.
Проте аналітики впевнені, що стартова ціна "Київенерго" є адекватною. Як зазначив старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Сергій Невмержицький, єдине вузьке місце в оголошених конкурсах - це розмір пакетів, що продаються. Адже, по суті, єдиним реальним претендентом на купівлю "Київенерго" є ДПЕК, яка вже володіє блокпакетом енергокомпанії.
Cтарший аналітик Dragon Capital Денис Саква вважає, що справедливу ціну назвати дуже складно. "З "Київенерго", наприклад, пов'язано дуже багато невизначеностей, починаючи від майбутньої ціни газу і тарифів на тепло і закінчуючи умовами контролю над генеруючими активами компанії, які зараз орендуються у міста, щоб дати обґрунтовану оцінку вартості компанії", - сказав Саква.
Варто зазначити, що чистий прибуток "Київенерго" за 9 міс. 2011 року знизився в 27,7 рази до 23 млн 156 тис. грн проти прибутку в 641 млн 627 тис. грн за 9 міс. 2010 року.
В уряді впевнені, що приватизація українських енергетичних компаній дозволить залучити в сектор багатомільярдні приватні інвестиції, яких вони так потребують. Нещодавно президент національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" Петро Омеляновський заявив, що державним тепловим електростанціям (ТЕС) України до 2030 р. буде потрібно понад 31 млрд дол. інвестицій. За словами глави компанії, без масштабних інвестицій, в 2017-2020 рр. Україна відчує значний дефіцит генеруючих потужностей, оскільки немодернізовані блоки вже через 3-5 років потрібно буде повністю виводити з експлуатації через старіння металу. За словами Омеляновського, приватизація енергокомпаній дозволить владі отримати необхідні фінансові ресурси.
Після повідомлення про продаж пакетів акцій "Західенерго" і "Київенерго" виникло питання про тарифоутворення. Експерти висловлювалися про можливе підвищення тарифів на послуги підприємств після зміни власників. Проте голова ФДМУ Олександр Рябченко спростував ці побоювання, заявивши, що результати приватизації зазначених підприємств не позначаться на тарифоутворенні.
При цьому він зазначив, що стартова ціна продажу компаній встановлена на 40% більше їх ринкової вартості, для того, щоб відсікти спекулянтів.
Крім вищевказаних активів, у поточному році повинні бути приватизовані такі держпакети акцій: 50% акцій "Закарпаттяобленерго", 46% акцій "Черкасиобленерго", 50% акцій "Дніпрообленерго", 45% акцій "Крименерго", 50% акцій "Вінницяобленерго ", 25% акцій "Дніпроенерго", 40% акцій "Донецькобленерго", 45% акцій "Чернівціобленерго" і 26% акцій "Тернопільобленерго".
Нагадаємо, що від приватизації державного майна, що здійснюється ФДМУ та його регіональними відділеннями, за 9 місяців 2011 р. до державного бюджету надійшло 11 млрд 001 млн грн. Найдорожчим продажем став продаж 92,79% акцій ВАТ "Укртелеком" - він приніс бюджету 10 млрд 575 млн грн. Згідно з умовами договору, покупець акцій "Укртелекому" зобов'язується внести на підприємство протягом п'яти років 450 млн дол. інвестицій.
Всього ж ФДМУ планує за 4 роки отримати від приватизації 40 млрд грн. Вже відомо, що Кабінет міністрів України планує зберегти рівень надходжень до держбюджету 2012 від приватизації держмайна рівні 2011 р. - 10 млрд грн.
25 листопада, Фонд державного майна України (ФДМУ) прийняв конкурсну пропозицію ДПЕК на купівлю 45% "Західенерго", яка була єдиною.
30 листопада фонд державного майна України оголосив конкурс з продажу 50% пакета акцій "Закарпаттяобленерго" за 135 млн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас