Латвія домовилась з кредиторами про завершення програми міжнародної позики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія домовилась з кредиторами про завершення програми міжнародної позики

Кредит&Депозит
95
Представники Латвії, Єврокомісії (ЄК) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) домовилися про завершення програми надання країні міжнародної позики.
"Латвія, Єврокомісія і МВФ домовилися про те, що листопадова звітна місія кредиторів була останньою, а також про завершення програми міжнародної позики", - повідомило представництво ЄК в Ризі.
"Зараз латвійська економіка одужує після серйозного спаду, і на 2011 рік планується економічне зростання на рівні 4,5-5%. Однак у наступному році це зростання може різко сповільнитися у зв'язку з погіршенням економічного і фінансового становища поза Латвією. Інфляція в 2012 зменшиться, і необхідно вжити заходів для сприяння низькому інфляційному середовищу. Дефіцит бюджету цього року, швидше за все, буде меншим від прогнозованого, незважаючи на значні непередбачені витрати у зв'язку з ситуацією в airBaltic (міністерство сполучень Литви 30 листопада викупило 47,2 % акцій авіакомпанії, що належали приватному акціонерові, і довело свій пакет до 99,8%)", - відзначається в прес-релізі.
Представники міжнародних кредиторів серед проблем, які належить вирішувати латвійській владі, називають високий рівень "довгострокового" безробіття, втрату населенням трудових навичок або їх невідповідність вимогам ринку праці.
Консультант комунікаційного департаменту латвійської Держканцелярії Діана Герман заявила агентству BNS, що прем'єр Валдіс Домбровскіс позитивно оцінює досягнення угоди з ЄК і МВФ. Завершення програми стане позитивним сигналом для потенційних інвесторів, що дозволить підвищити кредитний рейтинг Латвії, значно скоротити витрати на обслуговування держборгу і полегшити доступ до кредитів, вважає глава уряду.
Згідно з інформацією ЄК, на засіданні правління МВФ 22 грудня будуть затверджені результати останньої звітної місії, після чого програма буде закрита остаточно.
В кінці 2008 року Латвія домовилася з міжнародними кредиторами про отримання 7,5 млрд євро на покриття бюджетного дефіциту і стабілізацію банківського сектору, але отримала з цих коштів тільки 4,4 млрд євро. Наприкінці 2010 року влада країни заявила, що поки у Латвії немає необхідності в додаткових коштах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас