Драгі: ЄЦБ надасть банкам кредити на 3 роки, пом'якшить вимоги до забезпечення за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Драгі: ЄЦБ надасть банкам кредити на 3 роки, пом'якшить вимоги до забезпечення за кредитами

Кредит&Депозит
149
Європейський Центральний банк (ЄЦБ) ухвалить низку нестандартних заходів для підтримки банківського сектора єврозони на тлі збереження понижувальних ризиків для економіки регіону, заявив глава ЄЦБ Маріо Драгі на прес-конференції за підсумками засідання ЦБ.
"Рада керівників прийняла рішення вдатися до нових нетрадиційних заходів, які повинні полегшити доступ банківського сектора до ліквідності і полегшити функціонування європейського грошового ринку, - заявив він. - Ці заходи, як очікується, будуть сприяти забезпеченню кредитами домовласників і нефінансових компаній".
Зокрема, ЄЦБ проведе дві операції з рефінансування банків на термін 36 місяців, а також послабить вимоги до паперів, що служать забезпеченням при залученні ними кредитів в Центробанку.
У рамках операцій з рефінансування строком на три роки ЄЦБ надасть банкам ліквідність в необмеженому обсязі. Пом'якшення вимог до забезпечення за кредитами включає в себе розширення списку паперів, які прийматиме ЄЦБ, а також зниження вимог до рейтингу паперів.
Перша операція з рефінансування банків на 3 роки буде проведена 21 грудня.
Крім цього, ЄЦБ прийняв рішення знизити норму резервування для банків до 1% з 2%, заявив Драгі.
"Це вивільнить активи, які можна буде використовувати як забезпечення при залученні кредитів, і підтримає ринкову активність", - сказав він.
Драгі зазначив також, що його виступ тиждень тому не містив в собі сигналів готовності ЄЦБ збільшити викуп облігацій, і він був здивований тим, як ринки інтерпретували його слова.
У своєму першому виступі перед Європарламентом з моменту вступу на посаду глави ЄЦБ, що відбувся 1 грудня, Драгі закликав уряди країн єврозони швидко прийти "до нової фінансової угоди", назвавши її "найбільш важливим елементом для початку відновлення довіри".
"Інші елементи можуть піти за угодою, проте в даному випадку послідовність має значення", - заявив він.
Слова Драгі були розцінені аналітиками як сигнал того, що ЄЦБ готовий надати "послугу за послугу", розширивши свої інтервенції на ринку держоблігацій, якщо уряди домовляться про посилення бюджетних правил в єврозоні та посилення контролю за їх виконанням.
Глава ЄЦБ "був дуже здивований тим, який зміст учасники ринку вклали в ці слова".
У своєму виступі в четвер він повторив, що угоди, що лежать в основі діяльності ЄЦБ, забороняють банку "монетарне фінансування", або фінансування боргів держав єврозони за рахунок коштів Центробанку.
Відповідаючи на запитання про те, чи розглядав ЄЦБ можливість введення обмежень на прибутковість облігацій європейських країн, Драгі відповів негативно.
"Моя відповідь - ні. Ми ніколи не обговорювали цього", - заявив він.
Він зазначив, що остаточні рішення і політична відповідальність за долю єврозони перебувають у руках європейських лідерів, які починають у четвер дводенний саміт у Брюсселі.
Інфляція в єврозоні, ймовірно, залишиться вище 2% протягом найближчих декількох місяців, але протягом 2012 року опуститься нижче цього рівня, зазначив Драгі.
ЄЦБ підвищив прогноз інфляції на 2011 рік до 2,6-2,8% з очікуваних раніше 2,5-2,7%, на 2012 рік - до 1,5-2,5% з 1,2-2 , 2%. У 2013 році інфляція складе 0,8-2,2%, прогнозують в ЦБ.
Драгі зазначив також, що знижувальні ризики для європейської економіки зберігаються, оскільки напруженість, що посилилася, на фінансових ринках продовжує придушувати економічне зростання в регіоні.
ЄЦБ поліпшив прогноз для ВВП єврозони на 2011 рік, але погіршив прогноз на 2012 рік. Як очікують в Центробанку, цього року економіка єврозони збільшиться на 1,5-2,7% (раніше очікувалося 1,4-1,8%), прогноз для ВВП на наступний рік коливається від зниження на 0,4% до підйому на 1% (раніше очікувалося підвищення на 0,4-2,2%). У 2013 році, згідно з прогнозом ЄЦБ, ВВП єврозони збільшиться на 0,3-2,3%.
"Зміни прогнозів відображають, головним чином, вплив на внутрішній попит ослаблої довіри споживачів і компаній, погіршення фінансових умов, пов'язане зі зростанням невизначеності відносно боргової кризи, а також зниження прогнозів зовнішнього попиту", - зазначив Драгі.
Курс євро до долара США, що піднімався на початку прес-конференції Драгі вище рівня $1,3440, впав до $1,3333 після того, як глава ЄЦБ дав зрозуміти, що його заяви минулого тижня були помилково інтерпретовані ринком, як сигнал готовності нарощувати викуп облігацій.
ЄЦБ у четвер знизив базову відсоткову ставку на 0,25 відсоткового пункту - до 1% річних - мінімального рівня за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року, що збіглося з прогнозом аналітиків.
ЄЦБ знижує ставку другий місяць поспіль. Цього року банк двічі збільшував ставку на 0,25 відсоткового пункту - в квітні і червні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас