ЄЦБ оголосив про додаткові заходи забезпечення фінсектора ліквідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ оголосив про додаткові заходи забезпечення фінсектора ліквідністю

Казна та Політика
223
Президент Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драгі на прес-конференції після рішення ЄЦБ щодо ставок оголосив про додаткові заходи забезпечення фінансового сектора ліквідністю. Зокрема, ЄЦБ вирішив провести два тендери з надання банкам кредитів строком на 3 роки. В даний час максимальний термін кредитів ЄЦБ становить 13 місяців. Крім того, Європейський центробанк прийняв рішення пом'якшити заставні вимоги за операціями рефінансування.
Раніше сьогодні Європейський центральний банк (ЄЦБ) оголосив, що знизив облікову ставку до 1,0%. Попереднє зниження облікової ставки було здійснене ЄЦБ 3 листопада 2011 р. ЄЦБ тоді знизив її на 0,25 п.п. - до 1,25%. Це стало сюрпризом для аналітиків, які прогнозували, що ставка не буде змінена і залишиться на рівні 1,5%.
Що стосується забезпечення фінсектора ліквідністю, то раніше повідомлялося, що ЄЦБ розглядає таку можливість. Reuters з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією, повідомляло, що ЄЦБ може збільшити термін кредитів для банків до 2-3 років. Цей крок допоможе фінансовим установам єврозони купувати суверенні облігації. Проте, співрозмовник агентства відзначив, що банки можуть не зацікавитися такою пропозицією. "Використання дво- або трирічних кредитів від ЄЦБ можуть вважати ганьбою", - відзначило джерело.
Також прогнозувалося, що ЄЦБ може надати ліквідність за рахунок серії короткострокових позик з обіцянкою тримати кредитну лінію відкритою протягом трьох років.
Зазначимо, через страх перед кризою фінансові інститути перестали позичати гроші один одному і все частіше звертаються за допомогою до Європейського центробанку (ЄЦБ). Як повідомив ЄЦБ 24 листопада, протягом тижня, що передував звіту, 178 європейських банків позичили у нього 247 млрд євро строком на сім днів - рекордну суму за два з половиною роки. Тижнем раніше за кредитом до ЄЦБ прийшов тільки 161 фінансовий інститут.
Ключовими постачальниками ліквідності на європейському ринку є американські фонди. Однак вони останнім часом різко знизили активність через побоювання щодо фінансового здоров'я таких країн, як Італія та Іспанія.
В результаті, за даними ЦБ Франції, в жовтні обсяг позиченого у нього французькими банками капіталу досяг 100,6 млрд євро, тобто зріс, порівняно з серпнем (37,4 млрд євро), практично втричі. Різкий стрибок запозичень до 86,7 млрд євро був відзначений у серпні. Таким чином, починаючи з серпня, частка французів в обсязі запозичень коштів ЄЦБ всіх банків зони євро збільшилася з 7 до 17%.
Аналітик EIU Джейсон Керейан зазначав, що скорочення кредитування на міжбанківському ринку є тривожним знаком. Банкам невигідно позичати гроші в ЄЦБ під ставку 1,25%, оскільки ставки на внутрішньому ринку нижчі.
Нагадаємо, 30 листопада провідні світові центробанки - Федеральна резервна система (ФРС) США, Банк Канади, Європейський центробанк, Банк Англії, Банк Японії і Швейцарський національний банк - оголосили про нові скоординовані заходи підтримки глобальної фінансової системи. Зокрема, ФРС продовжила існуючі доларові свопи з центробанками до 1 лютого 2013 р. Також центробанки домовилися про тимчасові двосторонні свопи для надання ліквідності в будь-якій валюті. Метою цих дій є ослаблення напруги на фінансовому ринку і зниження негативних ефектів, що чинить обстановка на фінансовому ринку на кредитування домогосподарств і бізнесу, що, в свою чергу, повинно підштовхнути економічну активність.
Відзначимо, на тлі посилення боргової кризи міжнародні лідери все частіше вимагають від ЄЦБ більш агресивно втручатися в ситуацію, зокрема, активно скуповувати державні облігації. ЄЦБ ж наполегливо відмовляється від проведення "шокової терапії". Однією з причин аналітики називають прихід Маріо Драгі на зміну Жан-Клоду Тріше. Новий голова фонду заявив, що не стане своїми діями ставити під сумнів позицію організації як незалежної структури.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас