Кабмін пропонує випускати ОВДП в іноземній валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує випускати ОВДП в іноземній валюті

Валюта
315
У Верховній Раді України (ВР) зареєстровано урядовий законопроект № 9548 від 7 грудня 2011 р. Про внесення змін до статті 10 закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (щодо емісії облігацій внутрішніх державних позик в іноземній валюті). Текст відповідного законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.
Згідно з текстом законопроекту, облігації внутрішніх державних позик можуть випускатися в іноземній валюті.
За пояснювальною запискою, прийняття відповідного закону дозволить залучити кошти в економіку України, зменшити вартість валютних запозичень і позитивно вплине на платіжний баланс.
Нагадаємо, 1 грудня ц.р. джерело в НБУ повідомило виданню "Комерсант-Україна", що Центробанк уже пообіцяв Мінфіну здійснювати своп-операції з такими паперами: видавати гривню під заставу ОВДП із зобов'язанням їх зворотного продажу.
"Ми не хочемо проводити свопи з валютою, тому що будь-який банк візьме у нас гривню під заставу валюти, обіцяючи, що буде кредитувати економіку, але завтра за неї ж купить долари на міжбанку. Післязавтра він знову прийде до нас з новою валютою і попросить гривню. Виходить карусель і тиск на курс, що змушує нас продавати резерви. Тому ми запропонували Мінфіну новий механізм, який дозволить залучити валюту з ринку, але не є нескінченним. Наступного тижня це питання буде винесено на розгляд Кабміну", - відзначило джерело.
Інше джерело, близьке до уряду, підтвердило інтерес Міністерства фінансів до цієї ініціативи, уточнивши, що "Мінфіну потрібно платити за зовнішніми боргами і шукати гроші на ринку. Для цього потрібно внести зміни в законодавство і дозволити продавати ОВДП за валюту, так як зараз всі розрахунки всередині країни повинні відбуватися тільки у гривні".
Напередодні директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова обговорила ідею валютних ОВДП з керівниками кількох банків. За словами одного з учасників зустрічі, це була певна фокус-група - з'ясовувався інтерес до нових паперів. "Більшість скептично оцінили цю ідею, запропонувавши проводити свопи з валютою. Але були й ті, хто сказав: ми будемо купувати". За словами співрозмовника видання, у багатьох великих і дрібних банків є надлишок валюти, який вони готові вкласти, тоді як найбільші установи мають "коротку валютну позицію".
"Низка іноземних банків збирає депозити в населення і направляє їх на розрахунки за кредитними лініями з материнськими банками", - пояснив ситуацію один з чиновників НБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас