Банки захистяться від валютних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки захистяться від валютних ризиків

Валюта
1665
Національний банк з 16 грудня почне проведення валютних своп-операцій - банки зможуть продавати регулятору іноземну валюту, отримуючи її гривневий еквівалент, і одночасно укладати форвардну операцію з викупу цієї ж валюти назад у майбутньому за заздалегідь визначеним курсом. Порядок проведення цих операцій затверджено постановою НБУ N434, яку вчора було розіслано всім установам. Мінімальний обсяг операції складе 10 млн грн, а максимальний не повинен перевищувати 50% регулятивного капіталу банку.
Для того щоб провести операцію з НБУ, банк повинен працювати не менше року, мати генеральну валютну ліцензію і своєчасно погашати кредити регулятора. Обов'язковою умовою буде укладення додаткової угоди з НБУ. При проведенні операції центробанк буде брати до уваги ситуацію на грошово-кредитному ринку, монетарні можливості, а також доцільність операції.
Оплачувати операцію будуть обидві сторони. Відсоткова ставка, яку банк платить НБУ за кошти в національній валюті, визначається на підставі облікової ставки НБУ, ставок на міжбанку і вартості рефінансування і не може бути нижче середньої ставки овернайт під забезпечення за останній місяць. У свою чергу Нацбанк оплатить використання іноземної валюти банку. Плата буде залежати від облікових ставок іноземних центробанків і ставки LIBID і не може перевищувати середню міжбанківську ставку валютного кредиту на термін проведення операції своп. При цьому вартість коштів для обох сторін буде включена в курс, за яким банк викупить валюту в регулятора. Нацбанк призупинить операцію своп, якщо банк порушить його нормативи, валютне законодавство і закон про протидію відмиванню доходів, а також у разі ризикової діяльності та сумнівних операцій клієнтів. У цьому випадку ставки будуть перераховані на момент розірвання договору.
Банкіри неодноразово зверталися до НБУ з проханням дозволити своп-операції. "Цей інструмент розширює перелік банків, які зможуть "підкріпитися ліквідністю" у регулятора, оскільки необхідний обсяг ОВДП для прямого РЕПО і рефінансування є не у всіх", - говорить заступник голови правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. "Механізм відповідає світовій практиці і активно використовується в Росії, де ЦБ фінансує банки, якщо того вимагає ситуація на грошово-кредитному ринку", - відзначає керівник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Операції своп цікаві ринку, що відчуває дефіцит гривневих ресурсів. "У ситуації, коли населення тримає значну частину депозитів в іноземній валюті, банки дуже обмежені в проведенні активних операцій, насамперед кредитних. Тепер у них з'явиться можливість використати надлишковий валютний ресурс ", - відзначає перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.
Застосування нового інструменту дозволяє застрахуватися від валютних ризиків і заробити в разі девальвації гривні. "Інструмент дозволить страхувати ризики і хеджуватися від девальвації на суму проведеної операції з Нацбанком. Це пов'язано з тим, що банки зважаючи на брак гривневої ліквідності продають валюту, при цьому хеджувати курс за законодавством можливо тільки під експортно-імпортні операції", - відзначає старший радник Альфа-банку Роман Шпек. Це може створити передумови для спекулювання, відзначають банкіри. "Але де є можливість заробітку, там завжди є і можливість збитку. Дані операції можуть бути використані в спекулятивних цілях, але призвести до падіння курсу гривні вони не здатні, хіба що гойднути його, тому як при закінченні свопу доведеться продати куплену за гривню валюту" , - відзначає начальник управління казначейства і фінансових інститутів ОТП Банку Владислав Анісімов.
Тому банкіри не відкидають, що НБУ обмежить коло банків, з якими буде проводити такі операції. "Цікавий пункт про додаткову угоду, яку мають підписати банки перед проведенням цих операцій. Її не підписано поки з жодною кредитною установою з тієї причини, що його поки немає навіть у центробанку", - відзначає Владислав Анісімов. Додаткові вимоги зроблять дані операції "долею обраних", вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас