Іноземці налякані протестами в Росії; продають рублі й акції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці налякані протестами в Росії; продають рублі й акції

Фондовий ринок
1825
Іноземні інвестори у вівторок влаштували розпродаж російських акцій і рубля, злякавшись заворушень на вулицях великих міст країни після парламентських виборів, передає Reuters.
"Один із західних ЗМІ показало сюжет про війська на вулицях, і після цього інвестори почали помітно нервувати", - сказав Максим Гулевич з UBS.
Вже два дні в Москві та Санкт-Петербурзі проходять найбільш численні за останні роки акції протесту, які розганяє поліція, при цьому в центрі столиці зібралися військові вантажівки, а район Кремля оточений, повідомляє агентства.
"У ролі продавців (акцій) зараз виступають в першу чергу нерезиденти, вони "продають ринок"... Це викликано тим, що надходить інформація про протестні виступи... Думаю, це додає ажіотажу в бік продажів", - сказав Рустам Назіманов з "Альфа-Капіталу". "Можливо, ЗМІ дуже щось і роздувають, але для іноземців стабільність - це один з найбільш ключових факторів", - додав він.
В результаті голосування 4 грудня Партія прем'єра Володимира Путіна "Єдина Росія" набрала майже 50% голосів на тлі звинувачень від опозиції, із соціальних мереж і з Заходу в масштабних фальсифікаціях, які влада заперечує. Путін вирішив повернутися в президенти і його чекають вибори в березні наступного року, репетицію яких росіяни ледь не провалили в минулі вихідні, влаштувавши протестне голосування за парламентську опозицію у відсутність графи "проти всіх" і відмови в реєстрації декількох ліберальних партій.
"Нерезидентів налякало те, що відбувається на вулицях Москви, а також чутки про військову техніку в столиці, через що вони продали російські активи і пішли в долар", - сказав дилер великого західного банку. Але на його ж думку, особливих підстав для паніки немає, багато чого буде залежати від того, як поточну ситуацію подадуть мас-медіа. Якщо все заспокоїться, то на валютний ринок може знову повернутися баланс попиту і пропозиції між експортерами та імпортерами, що спостерігався в попередні дні.
На ринку акцій з "блакитних фішок" найбільше постраждали папери Сбербанку та Газпрому. "Досить пристойні продажі в "фішках" - в Сбербанку, Газпромі...", - сказав Гулевич з UBS.
На думку аналітиків Сітібанку, результати виборів до Держдуми відображають зниження підтримки виборцями правлячої партії, через що експерти банку сумніваються, що в таких умовах буде можливо просування важливих реформ і навпаки, зростуть обіцянки масштабних витрат.
В.о. міністра фінансів Антон Силуанов повідомив про те, що відтік капіталу з Росії в поточному році може перевищити 80 млрд доларів і досягти позначки в 85 млрд, оскільки бізнес буде виводити гроші перед президентськими виборами, що заплановані на весну 2012 року.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас