Тігіпко: Україна має прийняти держбюджет-2012 до кінця 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна має прийняти держбюджет-2012 до кінця 2011 року

Казна та Політика
174
Головною причиною затримки розгляду законопроекту "Про Державний бюджет України на 2012 рік" є переговори з Росією щодо перегляду "газових" контрактів 2009 року, проте прийняти держбюджет-2012 необхідно до кінця поточного року, повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко агентству "Інтерфакс-Україна".
"Бюджет має бути прийнятий своєчасно в будь-якій ситуації: без цього бізнесу буде дуже складно планувати діяльність. Я сподіваюся, що до кінця цього року він буде прийнятий", - сказав віце-прем'єр - міністр соціальної політики в кулуарах конференції "Inside Ukraine" журналу Economist, організованої за підтримки фонду "Ефективне управління" в Лондоні.
Він зазначив, що в процесі переговорів з Росією уряд розраховує добитися зниження ціни на газ.
"Але якщо ми не зможемо знайти порозуміння з росіянами, то візьмемо ті ціни, які маємо за угодою 2009 року, і будемо базувати свій бюджет песимістично на цих цінах", - пояснив Тігіпко.
При цьому він зазначив, що навіть при такому розвитку подій політичне рішення щодо підвищення тарифів в Україні не було прийнято. Як нагадав віце-прем'єр, це призведе до зростання тарифів на комунальні послуги на 32% для 10 млн з 17 млн українців.
Крім того, Тігіпко сказав, що великою проблемою, особливо в умовах ситуації на світових фінансових ринках, є те, що наступного року Україні необхідно повернути або рефінансувати $15 млрд. "Вихід має бути тільки один - ми повинні мати угоду з МВФ", - заявив він.
Віце-прем'єр додав, що альтернативою частково будуть двосторонні угоди. "Хоча перелік країн, які можуть нам допомогти на двосторонній основі, не такий великий - Росія, Китай, Бразилія, Індія, може, ще одна-дві країни - і все, але це теж буде варіант", - сказав він.
"Я вважаю, що, в першу чергу, необхідно розраховувати на співпрацю з МВФ, оскільки якщо ситуація (у світі) буде погіршуватися і йти за тим сценарієм, який бачимо, без допомоги міжнародних організацій буде дуже складно", - підкреслив Тігіпко.
Він повідомив, що уряд України погодив з місією МВФ бачення бюджету з дефіцитом 2,5% ВВП і всі макроекономічні показники на 2012 рік, які передбачають більш консервативний сценарій зростання ВВП на 3,9%. "Чекаємо, що в цьому місяці місія ще буде", - сказав віце-прем'єр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас